Hoće li Hrvatska danas izgubiti dio teritorija?

Hoće li Hrvatska danas izgubiti dio teritorija?

Foto: 

POSLJEDNJE dvije godine bilo je neugodno promatrati HDZ-ovu i SDP-ovu diplomatsku kremu kako širi laži da nas se arbitraža ne tiče i da se apsolutno ništa neće dogoditi nakon što odluka Arbitražnog suda bude obznanjena.

>> Situacija napeta, slovenska policija naredila hrvatskom ribaru da napusti slovensko more


Kako je sud imao europsku podršku, a međunarodni položaj Hrvatske se urušavao, bilo je jasno da bi se zemlja zbog strahova političara za osobne rejtinge i pozicije mogla naći u škripcu iz kojega će izlaz biti mučan i ponižavajući. Da će stvari doista tako završiti, shvatili smo prije šest mjeseci kad je Europa jasno poručila Hrvatskoj da je ne podržava u rušenju odluke Arbitražnog suda.

Hrvatska se inati, a EU je digao ruke od nas


Čak ni inatljivost i nezrelost koju je u rujnu pokazala Hrvatska, kad se napravio korak prema rješavanju problema i vidjelo da javnost nije nesklona prihvaćanju arbitražne odluke, još nije bila uništila svaku nadu da je dogovor moguć. Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, kojega je Jean-Claude Juncker zadužio da posreduje u dogovoru dviju zemalja, najavio je da će do 29. 12. posjetiti Ljubljanu i Zagreb, a prije svega kako bi pokušao uvjeriti hrvatsku stranu da ipak ispoštuje rok od šest mjeseci i krene s implementacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No nakon podržavanja osuđenih ratnih zločinaca i odbijanja presude još jedne međunarodne institucije od strane našeg predsjednika vlade, nad čime se Europa s opravdanjem zgrozila, dodatno su potvrđena hrvatska stajališta prema međunarodnom pravu, pa se od toga odustalo i prepustilo Sloveniji da najavi, a onda i provede odluku suda.

Cerar je Hrvatima došao poručiti da Slovenija neće podviti rep

Medijskim filtriranjem onog najvažnijeg, posljednjeg posjeta slovenskog predsjednika Vlade Mire Cerara Hrvatskoj, mogao se steći dojam da je došao slušati o nekom novom povjerenstvu što ga se ovdje osmislilo, a kojim bi se pokušalo na neki drugi način riješiti spor. Ne, došao je reći da će Slovenija s protekom roka od šest mjeseci smatrati svojima dijelove Hrvatske koji su joj pripali arbitražom. Diranje u taj teritorij doživljavat će ugrožavanjem slovenskog suvereniteta. Prevedeno, neće podvijati rep.

Pozivanje Slovenije da se suzdrži od jednostranih poteza, što se ovdje čuje zadnjih dana, govori da je Zagreb svjestan u kakvoj se situaciji našao, pogotovo zato što zna da susjed ima europsku podršku za poduzimanje svojih sljedećih poteza. I što sad? Sukladno odluci sabora, arbitraža se ne priznaje, a na hrvatskom teritoriju moraju se provoditi zakoni ove zemlje. Pokuša li prešutno priznati arbitražu i ograničiti svojim građanima pristup određenim dijelovima države, vlast se stavlja u poziciju da bude optužena za kapitulaciju. Preporuka ribarima da ne idu do sredine Savudrijske vale svjedoči da bi se mogla dovesti pred taj zid. Samo što Sloveniji ni to neće biti dovoljno - njoj treba crno na bijelom da Hrvatska prihvaća nove granice.

Slovenija sad može slobodno provocirati, krivca će tražiti u Hrvatskoj

Teško je zamisliti da će dvije zemlje zbog arbitražne odluke zapodjenuti sukob širih razmjera, međutim, ovdje sigurno više nikome neće pasti na pamet Sloveniju nazivati prijateljskom zemljom. Ona odsad neće birati sredstva da isprovocira Hrvatsku, koja će u očima međunarodne javnosti u svemu biti viđena krivcem. Minorno granično pitanje, koje se lako i bezbolno moglo riješiti arbitražnim procesom, preraslo je u neugodan i nepotreban spor iz kojega će se Hrvatska izvlačiti pod teškim pritiscima. Snovi o Schengenu i eurozoni mogli bi se pretvoriti u noćnu moru hvatanja slamke da se ostane u EU-u.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara