Hoće li Hyundai zaista graditi tvornicu u Hrvatskoj? Oglasio se ministar

Hoće li Hyundai zaista graditi tvornicu u Hrvatskoj? Oglasio se ministar
Foto: Borna Filic/PIXSELL, 123RF

IZ vlade je jučer neslužbenim kanalima puštena bombastična informacija da automobilski gigant Hyundai otvara tvornicu u Hrvatskoj. 

Iz Ministarstva pustili informaciju da će Hyundai graditi tvornicu u Hrvatskoj

Prema njoj, Hyundai već dva mjeseca pregovara o izgradnji tvornice kod Varaždina u kojoj bi trebali proizvoditi ne samo dijelove, nego gotove automobile. 

Kako obično takve neslužbene informacije idu iz samog vrha nadležnog ministarstva, može se pretpostaviti da je došla od ministra Darka Horvata, odnosno od najužeg kruga njegovih suradnika. 

No, iako iz najave ispada kao da je dolazak Hyundai gotova stvar, čini se da i nije baš tako. 

Horvat danas kaže da je pozvao Hyundai i još četiri giganta, ali da nema nikakvu potvrdnu informaciju

Ministar Darko Horvat danas je naime izjavio da još nije dobio potvrdu da Hyundai dolazi u Hrvatsku.

Odgovarajući na upit novinara prije početka sjednice vlade je li točna informacija da Hyundai dolazi u Varaždin, Horvat je odgovorio da u ovom trenutku nema još nikakve potvrdne informacije da bilo koja respektabilna autoindustrija dolazi u Hrvatsku, ali da je pozvao četiri, odnosno pet ključnih aktera u autoindustriji te da je Hyundai među njima. 

Na pitanje ima li ikakvu potvrdnu informaciju, Horvat je odgovorio da nema. 

Što je u pozadini cijele priče?

Ispada dakle da su iz Ministarstva pozvali pet giganta automobilske industrije da izgrade pogon u Hrvatskoj, a da su onda istrčali s informacijom da Hyundai dolazi u Hrvatsku bez potvrde iz te kompanije. 

No, jasno, uvijek ostaje mogućnost da zbog pregovora Horvat ne može potvrditi da Hyundai dolazi u Hrvatsku, no nije jasno zašto su onda iz Ministarstva gospodarstva uopće izašli prije vremena s informacijom o dolasku južnokorejskog giganta.

Više informacija o svemu danas nije imao ni varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, u čijem bi se gradu trebala graditi tvornica. Rekao je tek da su oni spremni osigurati uvjete Hyundaiju. 

Ne bi se trebalo previše nadati

"Grad Varaždin je spreman pružiti sve odgovarajuće uvjete za ulaganje i automobilskoj industriji, pa tako i kompaniji Hyundai. Uz to, takvo veliko ulaganje mora imati potporu Vlade Republike Hrvatske i ostvaruje se preko državnih tijela", kazao je Čehok. 

Mnogo je nedoumica, no možda i najveća je zašto je u današnjoj izjavi ministar pregovore s Hyundaijem, naravno ako uopće postoje, sveo na slanje poziva "ključnim akterima u autoindustriji".

Dolazak Hyundaija bio bi svakako sjajna vijest za Hrvatsku, no tome se možda ne treba previše nadati jer je Hrvatska dosad bila debelo preskupa za automobilske proizvođače, uz sve ostale probleme koji ih čekaju u Hrvatskoj, a u međuvremenu se ništa značajno nije promijenilo. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara