Hoće li Iran blokirati Perzijski zaljev kao odmazdu za američke sankcije?

Hoće li Iran blokirati Perzijski zaljev kao odmazdu za američke sankcije?
Foto: EPA

IRANSKI predsjednik Hasan Rohani upozorio je danas SAD da prestane voditi neprijateljsku politiku prema Teheranu, rekavši da bi sprečavanje izvoza iranske nafte bilo "vrlo opasno", iako nije isključio mogućnost razgovora dviju država.

Američki predsjednik Donald Trump u svibnju je odlučio povući SAD iz sporazuma iz 2015. kojim je Teheran sa svjetskim silama dogovorio ograničavanje svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija koje je Trump ove godine vratio. 

Iran je proteklih tjedana natuknuo da bi mogao krenuti u vojnu akciju u Perzijskom zaljevu kako bi blokirao izvoz nafte iz arapskih država i tako se osvetio za američke sankcije kojima je cilj zaustaviti iransku prodaju tog energenta.

Rohani: Uvođenje sankcija na izvoz iranske nafte neće uspjeti

"Uvođenje sankcija Iranu kako bi se zaustavio izvoz nafte bit će vrlo opasno i neće uspjeti", rekao je Rohani u razgovoru s urednicima stranih medija u New Yorku.

Rohani, koji je ondje stigao na zasjedanje Opće skupštine UN-a, dodao je da će razgovarati s Trumpom samo ako se pokaže da se njegovoj administraciji može vjerovati. "Gospodarski pritisak neće prisiliti Teheran da sjedne za pregovarački stol", rekao je.

"Ako Trump želi razgovarati s Iranom, najprije se mora vratiti u nuklearni sporazum", istaknuo je Rohani.

Desetljećima neprijatelji, Washington i Teheran od svibnja su u posebno napetim odnosima, pri čemu neki američki dužnosnici privatno zagovaraju promjenu režima u Iranu.

Trump je u srpnju rekao da je spreman bezuvjetno se susresti s iranskim čelnikom kako bi razgovarali o poboljšanju odnosa, no Iran je tu ponudu odbio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara