Hoće li Kanađani spasiti Hillary Clinton?

DANAS se u četiri američke države održavaju preliminarni izbori za koje mnogi vjeruju da bi mogli konačno odlučiti demokratskog predsjedničkog kandidata.

Izbori se održavaju u Rhode Islandu, Vermontu, Ohiou i Teksasu, ali je pažnja američke javnosti koncentrirana gotovo isključivo na Ohio i Teksas, s obzirom da daju najveći broj delegata, kao i zbog toga što utrka manje ovisi o postotcima osvojenih glasova koliko o broju delegata na koje pred ljetnu konvenciju može računati svaki kandidat.

Američki su mediji bili skloni otpisati donedavno neprikosnovenu bivšu Prvu damu Hillary Clinton, koja je od Superutorka pretrpjela čak 11 poraza od strane njenog stranačkog suparnika, karizmatskog senatora Baracka Obame. Poraz u Ohiou i Teksasu bi njeno prestizanje Obame u broju delegata učinio matematički nemogućim, a čak je i njen inače optimistični suprug Bill javno priznao da bi nakon toga trebala odustati od kampanje.

Izvori iz kampanje Clintonovih, pak, sugeriraju da nikakvog odustajanja neće biti, bez obzira na rezultat, a privatno se govori o tome da bi pobjeda bivše Prve dame u državi Ohio bila dovoljna da se prekine niz Obaminih pobjeda i time da minimum šansi radi kojih bi Hillary Clinton ostala u utrci.

Bivša Prva dama se također nada kako će uspjeti izvući zeca iz šešira, kao što joj je to pošlo za rukom pred preliminarne izbore u New Hampshireu. I tada je tijesno pobijedila Obamu, usprkos anketama koje su je otpisale.

Danas, kao i pred okršaj u New Hampshireu, ankete sugeriraju da podrška Prvoj dami raste, odnosno da će se dio njenih - uglavnom ženskih i starijih - pristaša vratiti nakon flerta s Obamom. Ankete Hillary daju zamjetnu prednost u državi Ohio koja se tradicionalno smatrala njenim uporištem, dok se u Teksasu vodi mrtva trka.

U državi Ohio bi udarac Obami trebao predstavljati otkriće službenog memoranduma kanadske vlade prema kojem Obamin suradnik kanadskim dužnosnicima tvrdi kako je kritika NAFTA-e - kontroverznog trgovinskog sporazuma kojeg je potpisao Bill Clinton, a koji je rezultirao gubitkom radnih mjesta - tek najobičnija predizborna retorika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Teksasu, pak, Obami u prilog idu komplicirana izborna pravila. Tamo svaki registrirani birač delegate može birati dva puta na isti dan - na tajnim izborima i na javnim stranačkim zborovima. Javni stranački zborovi su, inače, Obami u pravilu davali bolje rezultate. Obami također u prilog ide raspodjela delegata u skladu s odzivom demokrata na izborima 2004. godine - najjačim u urbanim centrima gdje žive crnci, a najslabijim u ruralnim sredinama gdje žive za Hillary opredijeljeni Hispanoamerikanci.

Mali Rhode Island je uporište Hillary Clinton zbog velikog udjela katolika u stanovništvu - a koji iznadprosječno podržavaju bivšu Prvu damu. Vermont je, pak, zbog protivljenja ratu u Iraku dobio vlastiti separatistički pokret, pa ne iznenađuje da tamo proturatno raspoloženi Obama ima ogromnu prednost nad Hillary koja je 2002. podržala rat.

Većina promatrača se slaže da je malo vjerojatno da će ijedan od kandidata odnijeti uvjerljivu pobjedu. Obamin stožer je izračunao da Hillary mora dobiti i Ohio i Teksas s izuzetno visokim postotkom da bi mogla ugroziti Obaminu prednost u delegatima.

S druge strane će ishod, umjesto birača, odrediti mediji i "spin", odnosno tumačenje toga što se smatra pobjedom ili porazom pojedinog kandidata. Većina američkih medija – donedavno idolopoklonički raspoložena prema Obami kao novom demokratskom mesiji - je u posljednje vrijeme počela zauzimati kritički stav prema karizmatskom senatoru. Zbog toga se pretpostavlja da će, barem u nekim slučajevima, današnji rezultati biti proglašeni pobjedom Hillary Clinton, makar zato da se izborna drama nastavi barem do 22. travnja kada dolaze preliminarni izbori u Pennsylvaniji.

Republikance, pak, takve brige previše ne more jer se očekuje da će John McCain možda već danas osigurati nužnu većinu delegata za svoju stranačku nominaciju.

Prva birališta se, inače, zatvaraju u 1 sat po hrvatskom vremenu, ali će rezultati stranačkih zborova u Teksasu - i broj osvojenih delegata - najvjerojatnije biti poznati tek ujutro.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara