Hoće li roboti uskoro vaditi krv ljudima?

Hoće li roboti uskoro vaditi krv ljudima?
Foto: Rutgers University

ROBOTI putuju u svemir, čiste domove, rade u hotelima, skrbe o starijima i služe kao muzejski vodiči.

Ubuduće bi mogli raditi u bolnicama i medicinskim klinikama uzimajući krv pacijentima. Automatizirani robot za uzorkovanje krvi, koji su razvili istraživači sa Sveučilišta Rutgers, obavlja ove zadaće isto, a u nekim slučajevima i bolje nego ljudski medicinski profesionalci, stoji u Rutgersovom prošlotjednom priopćenju.

Prvo kliničko ispitivanje robota za uzorkovanje krvi provedeno na ljudima pokazalo je da bi se time liječnicima i medicinskom osoblju moglo omogućiti više vremena za liječenje pacijenata umjesto bockanja iglama. Robot pronalazi venu pomoću ultrazvučne slike, probija je iglom i potom vadi krv. Robot također ima i centrifugalni analizator krvi, prenosi portal CNET.

Stopa uspješnosti od 87 posto

Rezultati ispitivanja, objavljeni u časopisu Technology, pokazuju da je robot imao ukupnu stopu uspješnosti od 87 posto na 31 pacijentu čiju je krv uzimao. Za 25 ljudi čije je vene bilo jednostavno pronaći stopa uspješnosti bila je 97 posto.

Prijašnje studije pokazale su da zdravstveni djelatnici imaju stopu uspješnosti od 73 posto kod pacijenata bez vidljivih vena, 60 posto kod pacijenata bez opipljivih vena i 40 posto kod pacijenata u lošem stanju, objavio je Rutgers.

"Uređaj poput našeg mogao bi pomoći kliničarima da brzo, sigurno i pouzdano uzimaju uzorke krvi, što sprječava nepotrebne komplikacije i bol koju pacijentima nanose višestruki pokušaji umetanja igala", rekao je Josh Leipheimer, vodeći autor i doktorand na Rutgers-New Brunswick School of Engineeringu.

Ubuduće bi se uređaj mogao koristiti i za druge uobičajene medicinske postupke, poput IV kateterizacije i dijalize.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara