PREDSJEDNIČKI IZBORI U HRVATSKOJ

Hoće li se Kolinda uopće kandidirati?

Hoće li se Kolinda uopće kandidirati?
Foto: Hina, Patrik Macek, Marin Tironi, Nikola Čutuk/Pixsell, Index

KVARTET mušketira, Zoran Milanović, Ivan Pernar, Mislav Kolakušić i Miroslav Škoro, već se izjasnio da želi zasjesti u ured koji su prije njih držali Franjo Tuđman, Stjepan Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović. Ukratko, žele biti predsjednici Republike. Aktualna predsjednica pak još uvijek ne želi reći želi li pokušati osvojiti drugi mandat. 

Konkurencija u naletu

“Mislim da predsjednica griješi. Predala je inicijativu u ruke konkurentima”, rekao je za Index politički analitičar Žarko Puhovski. Po njegovom mišljenju, Kolinda Grabar-Kitarović se, prepustivši inicijativu konkurentima, dovela u situaciju da više ne brani poziciju nego da je drugi put pokušava osvojiti.

“Ona se sada kandidira protiv njih. Nije predsjednica nego samo još jedan od kandidata”, smatra Puhovski. Politički analitičar upozorava i na druge štetne posljedice odgađanja kandidature.

“Unosi nervozu u redove svojih jedinih saveznika, a to je HDZ. Svi važni su izašli s kandidaturama, samo se HDZ našao u sendviču bez svog kandidata”, smatra Puhovski.

Morala bi objasniti kako troši novac

S njim se ne slaže kolega Ivan Rimac. On smatra da predsjednica taktizira zbog financija i imidža.

“Da se već kandidirala, morala bi objasniti zašto novac iz proračuna troši za svoju kampanju. Zakoni u o tome prilično labavi, ali netko bi je mogao pitati. Odugovlači jer želi funkciju koristiti u kampanji”, rekao nam je Rimac.

Puhovski smatra da je Kolinda Grabar-Kitarović nekandidiranjem pokazala slabost. “Nije se kandidirala jer je nesigurna. Desnica je ne podržava, a ona se na desnici ugodno osjeća. Htjela bi biti neovisna centristička kandidatkinja, ali to ne može. To je teško naučiti i zato je nesigurna”, smatra Puhovski koji je pronašao još dva minusa odgađanju kandidature. 

Hrvatska joj je rezerva

Prvi je u tračevima da očekuje poziciju u Europskoj komisiji. “Zbog toga je imala problema i u prvoj utrci, kada se nije htjela odreći pozicije u NATO-u. Odaje dojam da joj je Hrvatske rezerva”, kaže Puhovski.

Drugi minus je vezan uz unutarstranačke borbe u HDZ-u. “Bez HDZ-a i Milijana Brkića ona ne može dobiti izbore. Zato gleda i važe što će se dogoditi u toj stranci”, rekao je Puhovski.

Mora šutjeti o aspirantima

Ivan Rimac pak smatra da je Kolinda Grabar-Kitarović sama sebi izbila oružje iz ruku.

“Ona se, dok se ne kandidira, ne smije referirati na druge kandidate. Oni je smiju napadati, a ona ne smije odgovarati jer bi kao predsjednica morala biti nepristrana”, rekao je Rimac.

Posljednje glasine iz Ureda predsjednice kažu da će nakon Dana pobjede odlučiti hoće li se kandidirati za još jedan mandat. 

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara