Hoće li Vrhovni sud danas smanjiti kazne dvojici mladih ubojica?

Hoće li Vrhovni sud danas smanjiti kazne dvojici mladih ubojica?
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

HOĆE li Davidu Komšiću, ubojici Kristine Krupljan, smanjiti 30-godišnju kaznu zatvora za njeno ubojstvo? Upravo o tome odlučuje Vrhovni sud RH koji će danas u 10 sati objaviti odluku o njegovoj žalbi na presudu Županijskog suda koja je donesena 9. travnja 2018. godine.

Vrhovni sud danas će, uoči odluke o Komšiću, raspravljati i o ubojstvu kojeg je počinio Tin Šunjerga. Podsjetimo, on je 25. ožujka 2017. godine ubio svoje roditelje Silvanu i Marina. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Sanja Mazalin tada je Davida Komšića osudila na 30 godina zatvora jer je ubio trudnu Kristinu Krupljan, zadavši joj 88 uboda nožem.

Sutkinja je tom presudom dala nadu da je pravda, iako u Hrvatskoj rijetko, ipak dostižna. I ne samo to, ova sutkinja kaznenog odjela Županijskog suda u Zagrebu na kraju je uputila snažnu poruku cijelom društvu, zbog čega joj treba odati priznanje. Poruku koju bismo svi skupa trebali shvatiti ozbiljno.

Za početak spomenimo to da je unatoč svim naporima odvjetnika ubojice Davida Komšića Veljka Miljevića da dokaže kako je Komšić bio neubrojiv i da mu se sudi kao maloljetniku te dobije maksimalno 10 godina zatvora sutkinja Mazalin jasno dala do znanja da je ovo bilo jedno od najbrutalnijih ubojstava u Hrvatskoj i da je Komšić dobro znao što radi kad je nožem zamahnuo 88 puta i tako izmrcvario 18-godišnju Kristinu. Djevojku koja je, kako je i sama sutkinja rekla, dugo bila svjesna te je bila u stanju velikog bola i svim silama se pokušavala obraniti od Komšića, što su dokazi i pokazali.

"Davidova obitelj cijelo vrijeme pokušala ocrniti žrtvu"

Sutkinja je u obrazloženju presude također navela da je Davidova obitelj cijelo vrijeme tijekom suđenja pokušavala ocrniti žrtvu (što je Index cijelo vrijeme i pisao) te da ne postoji nikakav razlog na svijetu zašto bi je netko ubio.

Nakon što je pročitala obrazloženje presude sutkinja Mazalin kazala je kako sudsko vijeće na čelu s njom upućuje i poruku koja bi trebala poslužiti kao generalna prevencija te pokazati svima da će počinitelji zločina biti pravično kažnjeni.

Poruka sutkinje snažno je odjeknula sudnicom, a trebala bi i još snažnije u široj javnosti zbog čega je posebno izdvajamo.

Poruka sutkinje

"Kad se odmaknemo od stručnih objašnjenja, ovo je velika tragedija. Ovo je strahota. Tragedija je i što je tu mladu djevojku, koja je nosila još jedan život u sebi, života lišio jedan mladi čovjek. Taj čin je zavio u crno ne samo njenu i njegovu obitelj, već i cijelo društvo. Svaki ovakav zločin ostavlja tragove na sve nas. Živjeti u ovakvom društvo nitko ne želi.

Ako želimo pošten svijet, gdje nulta tolerancija nije samo slovo na papiru, onda trebamo reći da je ključna uloga roditelja da djecu odgajaju. A pogotovo tinejdžere, koje nije dobro preliberalno odgajati. Djeci je nužno postaviti granice. Kad svi uočimo neki problem, neku agresiju, nemojmo je ignorirati. Nemojmo zataškavati probleme. Probleme treba realno sagledati i reagirati.

U današnje vrijeme kad je uspjeh prihvatljiv jedino kad dolazi preko noći, mladima trebamo ukazivati na ono što je dobro i ispravno, na nužnost tolerancije prema različitim stavovima. Nikad ne tolerirajmo nasilje. Ni doma, ni u obitelji, ni na poslu, nigdje.

Došlo je do ozbiljnih anomalija u sustavu i ozbiljnih poremećenosti u društvu", zaključila je sutkinja obrazlaganje presude.

Kristinina majka: "Bojim se da će mu smanjiti kaznu"

Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine, boji se da bi Vrhovni sud Komšiću mogao smanjiti kaznu koju mu je dosudila sutkinja Mazalin.

"Toga se jako bojim, nadam se da mu neće smanjiti kaznu, ne bi smjeli. On je moju Kristinu ubio, izmrcvario ju je, 88 puta ju je izbo nožem", rekla je za Index Vesna Krupljan.

Razočarana je presudom koja je prošlog tjedna izrečena na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu Davidu Komšiću, Kristininom ubojici, kao i njegovim prijateljima Arjanu i Armendu Redžepiju te Filipu Filipoviću zbog otmice i napada na Kristinu koji se dogodio tri mjeseca prije njezina ubojstva, odnosno u studenom 2016. godine.

Podsjetimo, tužiteljstvo je za Komšića tražilo dvije godine i četiri mjeseca zatvora, a za preostalu trojicu dvije godine, međutim sutkinja Ana Kovačević dosudila im je znatno manje kazne.

Proglasila ih je krivima za kaznena djela protiv slobode i protiv imovine. Komšiću je izrekla jedinstvenu kaznu od godine i šest mjeseci, a Redžepi Arjan osuđen je na jedinstvenu kaznu od jedne godine zatvora, uvjetno na pet godina.

Armandu Redžepiju i Filipu Filipoviću dosuđena je jedinstvena uvjetna kazna od 11 mjeseci zatvora s rokom kušnje od četiri godine.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara