Hodorkovski: Presuda izopačenoga pravosuđa

RUSKI naftni magnat Mihail Hodorkovski u utorak je devetogodišnju zatvorsku kaznu za prijevaru, pronevjeru i utaju poreza komentirao kao posljedicu izopačenosti pravosuđa, prenose agencije.

"Mislim da je to pohvala basmanijskome pravosuđu", rekao je sarkastično Hodorkovski. Basmanij je moskovski sud na kojem su bila početna saslušanja, a odonda su pristaše Hodorkovskoga tu riječ počele rabiti kao sinonim za korumpirano pravosuđe, ističe Reuters.

Rusko državno odvjetništvo zadovoljno je presudom. "Presudu držimo objektivnom i pravednom", rekla je glasnogovornica odvjetništva Natalija Višnjakova, kako je prenio dpa.

Mihail Borisovič Hodorkovski (41) počeo se penjati ruskom bogataškom ljestvicom krajem osamdesetih kad su sovjetske vlasti pod Mihailom Gorbačovom popustile kočnice na tržišne sile i omogućile mladim snagama u komunističkoj partiji da eksperimentiraju u poslu.

Bilo da je prodavao babuške, računala ili francuski konjak, mladi kemičar brzo je pokazao hrabrost i spremnost za inovativne poteze.

Sa skupinom prijatelja 1988. je akumulirano bogatstvo uložio u Grupu Menatep koja je 1995. dobila posao registracije ponuda za privatizaciju naftne tvrtke Jukos.

Menatep je za tristo milijuna dolara dobio kontrolni paket Jukosovih dionica u navodno lažiranoj prodaji kojoj su pomagale veze i utjecaj što ih je Hodorkovski stekao za kratkotrajna mandata zamjenika ministra energetike za predsjednika Borisa Jeljcina.

"Novac me ne zanima", navodno je jednom rekao Hodorkovski, ali širenje poslovnoga carstva bilo je neodoljivo.

I kasniji pad, vjeruje se, posljedica je njegova kršenja jednostavnoga prešutnog pravila što je ruskim oligarsima postavio predsjednik Vladimir Putin kad je 2000. došao na vlast: imaju imunitet dok zarađuju milijarde, a zauzvrat se ne smiju petljati u politku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara