Holbrooke: Mrzio sam Miloševića, Karadžića i Mladića zbog toga što su činili

Holbrooke: Mrzio sam Miloševića, Karadžića i Mladića zbog toga što su činili

RICHARD HOLBROOKE u svojoj kolumni za nedjeljno izdanje Washington Posta opisao je, kako tvrdi, svoj prvi i jedini susret s Radovanom Karadžićem.

"Uhićenje Radovana Karadžića podsjetilo me na tu dugu noć i dramu koja se odvijala tada, jedini put kad sam ga susreo. Bilo je 13. rujna 1995. godine." - piše Holbrooke.

Holbrooke opisuje kako je njegov mali pregovarački tim bio u Beogradu gdje su pokušavali dogovoriti završetak rata. "Stajao sam sa Slobodanom Miloševićem na verandi i vidio dva čovjeka u daljini. bilo je nemoguće ne znati tko su oni: Ratko Mladić u vojnoj odori, zdepast, i Karadžić, viši, u odijelu, s vrlo pažljivo napravljenom frizurom na svojoj sijedoj kosi." - napisao je Holbrooke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj kolumni kaže i kako su Milošević, Karadžić i Mladić oni zbog kojih je do rata i došlo. "Mrzio sam ih zbog toga. Mrzio sam ih zbog toga što su činili. Nisam se želio ni rukovati s njima. Karadžić je eksplodirao kada smo zahtijevali da se istog trenutke prekine opsada Sarajeva. Ustao se od stola i na prolaznom engleskom (školovao se u Americi) počeo vikati kako njegovi ljudi doživljavaju poniženje te da želi nazvati predsjednika Cartera. To je bio jedini put da sam se ja obratio Karadžiću rekavši mu da mi radimo jedino za predsjednika Clintona te da može nazvati Cartera ako želi." - napisao je Holbrooke.

Pregovori su trajali deset sati, a rat je uskoro završio, zaključio je Holbrooke.

H.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara