Holding izgubio spor: Paraga ne treba platiti odvoz smeća iz bivšeg sjedišta HSP-a

Holding izgubio spor: Paraga ne treba platiti odvoz smeća iz bivšeg sjedišta HSP-a

Foto: Hina

OPĆINSKI građanski sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da osnivač HSP-a Dobroslav Paraga ne treba platiti 1834 kune za odvoz komunalnog otpada iz bivšeg sjedišta te stranke, a zahtjev Zagrebačkog holdinga odbacio je kao neosnovan.

Zagrebački holding je kod javnog bilježnika u prosincu 2013. podnio ovršni prijedlog zbog neplaćanja odvoza smeća iz stana u zagrebačkoj Šenoinoj ulici, nekadašnjem sjedištu  HSP-a. Paraga je pravodobno podnio prigovor navodeći da se ovršno rješenje "temelji na vjerodostojnoj ispravi neistinitog sadržaja" te da je "tužitelj protuzakonito odredio vrijeme dospijeća računa protivno prisilnim propisima".

Paraga je istaknuo i da "usluge komunalnog otpada uopće ne koristi" jer stan već dulje vrijeme, odnosno proteklih nekoliko godina nije u funkciji, ali i da je nastupila zastara. Paraga je naveo i da nije vlasnik ni korisnik stana u Šenoinoj ulici, već da je samo najmoprimac jer je vlasnica Fadila Bašić u Kanadi, a prije svog odlaska je o tome obavijestila Zagrebački holding, odnosno odjavila je stan.

Zastupnik Holdinga, odvjetničko društvo Hanžeković, ima pravo žalbe

Sud se u donošenju presude o plaćanju odvoza smeća iz bivšeg sjedišta HSP-a pozvao na
Odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu ističući da se cijena komunalne usluge plaća isporučitelju usluge, dok je obveznik plaćanja vlasnik nekretnine ili korisnik kada je vlasnik obvezu plaćanja ugovorom prenio na korisnika.

Utvrđeno je i da su utuženi neplaćeni računi za razdoblje od siječnja 2012. do ožujka 2013. kada je obveznik plaćanja usluge bila Fadila Bašić koja je opunomoćila Paragu za "raspolaganje stanom, ali ne na način da ga koristi već povremeno obiđe stan da bi uzeo poštu".

Protiv presude Općinskog suda u Zagrebu, stalne službe u Svetom Ivanu Zelini, moguća je žalba koju bi odvjetničko društvo Hanžeković, što zastupa Holding, trebalo podnijeti u roku od osam dana od primitka. O žalbi odlučuje Županijski sud u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara