Holjevac: Breglecove izjave o DTK su neprihvatljive

PREDSJEDNICA zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac neprihvatljivima je danas ocijenila medijske istupe državnog tajnika u Ministarstvu prometa Dražena Bregleca, koji je izjednačavanje prava vlasništva s pravom upravljanja distribucijsko-telekomunikacijskom kanalizacijom (DTK) nazvao politikantstvom.

Holjevac se, na konferenciji za novinare, još jednom zauzela da upravljanje DTK-om preuzmu gradovi, jer je, kaže, to preduvjet razvoja telekomunikacijske infrastrukture.

Ideju Agencije za telekomunikacije da se naknade za korištenje DTK deponiraju na poseban račun dok se ne utvrdi vlasništvo, Holjevac smatra prihvatljivom samo u slučaju da DTK-om za to vrijeme upravljaju jedinice lokalne samouprave.

Podsjetila je da su predstavnici Vlade i gradova, na sastanku održanom 13. srpnja, dogovorili osnivanje zajedničke radne skupine, koja bi trebala naći način rješavanja spora oko DTK.

Nakon toga su, kaže, uslijedile oprečne izjave po medijima, u kojima Breglec tumači da će upravljanje nad DTK preuzeti Agencija za telekomunikacije, koja je do sada bila zadužena isključivo za upravljanje TK tržitem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je očekivati da će to pitanje riješiti Agencija, koja je u posljednje dvije godine potpuno zakazala, čime je produžen monopol T-HT-a", rekla je Holjevac, podsjetivši da je Vlada, u međuvremenu, "unajmila stranog konzultanta da joj protumači što je ugovorila prodajući HT Deutsche Telecomu".

"Ono što govori Breglec suprotno je stavovima koje čelnici njegove stranke (HSLS) Đurđa Adlešić i Ivan Čehok zastupaju kao gradonačelnici Bjelovara i Varaždina, gdje su gradovi preuzeli upravljanje nad DTK-om", rekla je Holjevac.

Upozorila je i da Nacrt strategije i akcijskog plana širokopojasnog interneta ni jednom riječju ne spominje DTK, kao i na činjenicu da je nedavnim izmjenama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, trgovačko društvo koje je pravni sljednik društvenog poduzeća postalo i vlasnik "nekretnina koje su mogle biti predmet stjecanja prava vlasništva".

Uvjerena je i da izostanak medijskih informacija s bilateralnog screeninga područja informatizacije i medija pokazuje da analiza tog područja nije dobro prihvaćena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara