Holkeri i Rexhepi predstavljaju plan UNMIK-a za Kosovo

CIVILNI upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri i premijer Kosova Bajram Rexhepi službeno će u srijedu u Prištini predstaviti plan UNMIK-a za dostizanje standarda na Kosovu, zadanih od strane međunarodne zajednice, a kojeg su Vlada Srbije i predstavnici Srba s Kosova već odbacili.

Dužnosnici misije UN-a na Kosovu su izrazili uvjerenje kako će, nakon razgovora u Prištini, plan operacionalizacije standarda biti prihvatljiv i za predstavnike kosovskih Srba, "neovisno od protivljenja koja dolaze iz Beograda", kaže se u priopćenju UNMIK-a.

Predstavnici kosovskih Srba odbili su u utorak sudjelovati na ministarskoj sjednici EU u Bruxellesu, uz obrazloženje da u planu UNMIK-a nisu usvojene njihove primjedbe. Na toj sjednici su sudjelovali civilni urpavitelj UN-a na Kosovu, Harri Holkeri i premijer Kosova Bajram Rexhepi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
UNMIK u priopćenju ističe da je plan za dostizanje standarda napravljen u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

U srijedu će se održati i prvi sastanak pet radnih skupina za primjenu osam zahtjeva međunarodne zajednice, o čemu ovisi i početak rasprave o konačnom statusu Kosova.

Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore (SCG) Goran Svilanović u Bruxellesu je, međutim, izjavio da plan ispunjenja potrebnih standarda izlazi iz okvira Rezolucije 1244 i ne uzima u obzir ključne primjedbe ili amandmane koje je predložila srpska vlada.

Premijer kosovske vlade Barjam Rexhepi izjavio je nakon današnje sjednice u Bruxellesu kako je proces opracionalizacije ispunjenja zahtjeva pitanje koja se tiče Kosovu i UNMIK-a, a ne Srbije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara