Hong Kong potvrdio tehničku recesiju, prvu od globalne financijske krize

Hong Kong potvrdio tehničku recesiju, prvu od globalne financijske krize
Foto: FAH

HONG KONG potvrdio je danas da je njegovo gospodarstvo u trećem kvartalu završilo u recesiji, prvoj u posljednjih 10 godina, zbog eskalacije protuvladinih prosvjeda i američko-kineskog trgovinskog rata.

Gospodarstvo je u razdoblju od srpnja do rujna zabilježilo sezonski prilagođeni pad aktivnosti od 3,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su revidirani podaci tamošnje vlade, u skladu s preliminarnom procjenom.

Time je bruto domaći proizvod (BDP) smanjen drugi kvartal zaredom, što znači da je gospodarstvo u tehničkoj recesiji koja se obično definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti na kvartalnoj razini.

Teške posljedice sukoba

U odnosu na isto razdoblje prošle godine hongkonški BDP je smanjen je za 2,9 posto, također u skladu s preliminarnom procjenom. To je najslabiji rezultat od globalne financijske krize prije 10-ak godina.

Višemjesečni sukobi policije i prosvjednika gurnuli su to financijsko i trgovinsko središte u najtežu krizu od 1997. godine kada se vratilo u sastav Kine po završetku britanske vladavine.

Turisti otkazuju rezervacije, malotrgovce pritišće oštar pad prometa a padaju i cijene na tržištu dionica, pojačavajući pritisak na grad, koji već osjeća negativne posljedice usporavanja kineskog gospodarstva i otegnutog američko-kineskog trgovinskog sukoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara