Hong Kong se priprema za novi vikend prosvjeda

Hong Kong se priprema za novi vikend prosvjeda
Foto: EPA

BIVŠA britanska kolonija Hong Kong, vraćena 1997. godine Kini uz jamstvo očuvanja posebnog statusa, priprema se za novi vikend prodemokratskih prosvjeda i mogućih nemira uoči 1. listopada, dana na koji Narodna Republika Kina slavi 70. godišnjicu utemeljenja.

Tisuće ljudi navečer se očekuju u središtu grada pošto su im vlasti dopustile okupljanje u parku Tamar blizu sjedišta hongkonškog parlamenta.

Peta godišnjica revolucije kišobrana

Azijski financijski centar obilježava ovaj vikend 5. godišnjicu "revolucije kišobrana" kojima su se prodemokratski aktivisti 2014. suprotstavili pokušaju Kine da ograniči njihov zaseban status zajamčen načelom "jedna zemlja, dva sustava", prema kojem je taj teritorij vraćen Kini.

Vlasti u Kini tvrde da poštuju to načelo i optužuju strane vlade, uključujući Sjedinjene Države i Veliku Britaniju, da potiču nemire. 

Novi val prosvjeda izbio je početkom ljeta kada su se aktivisti okupljanjima suprotstavili nacrtu zakona o izručenju Kini, koji je zatim i povučen, ali su prosvjedi prerasli u širi prodemokratski pokret.

Skupovi se očekuju i u nedjelju na dan okupljanja protiv totalitarizma planiranih u brojnim gradovima diljem svijeta, uključujući Pariz, Taipei, New York, Kijev i London.

Najveći prosvjed vjerojatno će se ipak dogoditi u utorak, 1. listopada, na kineski nacionalni praznik kada će se obilježiti 70. godišnjica osnutka Narodne Republike Kine. Očekuje se da će na taj dan prosvjednici poslati najsnažniju poruku za obranu demokracije u bivšoj britanskoj koloniji.

Organizatori planiraju masovno okupljanje od parka Victoria preko okruga Causeway Bay do Chater Gardena blizu sjedišta vlade. Vlasti nastoje izbjeći nemire kojima bi pokvarili slavlje vodstvu u Pekingu u vrijeme kada kineski predsjednik Xi Jinping pokušava svijetu poslati sliku nacionalne snage i jedinstva, piše agencija Reuters.

Prosvjedi protiv i za vladu

Za vikend se u Hong Kongu planiraju i prosvjedi podrške vladi u Pekingu. 

Gospodarstvo Hong Konga na rubu je prve recesije u desetljeću. Broj turističkih dolazaka u kolovozu se gotovo prepolovio u odnosu na isto razdoblje u 2018., rekao je u petak ministar trgovine Yau Tang-wah.

Skupine koje su izvikivale protuvladine slogane u četvrtak su se na stadionu suprotstavile hongkonškoj čelnici Carrie Lam kada je organizirala prvi krug "otvorenog dijaloga" s nasumično izabranim ljudima u pokušaju da pronađu zajednički jezik i smire napetosti.

Lam je zatim na svojoj Facebook stranici poručila da su "raznolikost i sloboda izražavanja cijenjene u našem društvu" te dodala: "Obećavam da će se dijalog nastaviti."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara