Hoon tvrdi da su Iračani gađali vlastiti narod, Irak opovrgava

Hoon tvrdi da su Iračani gađali vlastiti narod, Irak opovrgava

BRITANSKI ministar obrane Geoff Hoon izjavio je za BBC radio da su Iračani u utorak u Basri gađali civile.

"Znamo da su iračke milicije pokušale gađati vlastite ljude. Znamo to iz više izvora", rekao je Hoon.

Više izvijestitelja javilo je u utorak, pozivajući se na britanske obavještajne izvore, o iračkom minobacačkom napadu na pokušaj pobune stanovništva Basre.

Irak je to opovrgao, a televizija Al-Jazeera, koji se nalazi u samoj Basri, također je izvijestila da je stanje mirno i da nema nikakve pobune.

Irak optužio SAD i Veliku Britaniju da "otimaju" civile

Bagdad je u srijedu optužio britanskoameričke snage da "otimaju" iračke civile kako bi ih predstavili kao ratne zarobljenike.

U priopćenju koje je glasnogovornik iračke vojske pročitao na iračkoj državnoj televiziji kaže se da su američke i britanske snage koje napreduju u južnom Iraku prekršile pravila rata time što su iračke civile u Umm Qasru i u blizini Basre predstavili kao ratne zarobljenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Oni okupljaju civile u određenim područjima kroz koja prolaze i predstavljaju ih kao ratne zarobljenike", kazao je glasnogovornik.

"Mi Amerikance i Britance smatramo odgovornim za kršenja prava i međunarodnih konvencija zbog toga što oni otimaju civile kako bi ih zavezanih ruku predstavili kao ratne zarobljenike", zaključio je.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld u utorak je kazao da su američko-britanske snage dosada zarobile više od 3.500 iračkih ratnih zarobljenika.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara