Hoon tvrdi da su Iračani gađali vlastiti narod, Irak opovrgava

BRITANSKI ministar obrane Geoff Hoon izjavio je za BBC radio da su Iračani u utorak u Basri gađali civile.

"Znamo da su iračke milicije pokušale gađati vlastite ljude. Znamo to iz više izvora", rekao je Hoon.

Više izvijestitelja javilo je u utorak, pozivajući se na britanske obavještajne izvore, o iračkom minobacačkom napadu na pokušaj pobune stanovništva Basre.

Irak je to opovrgao, a televizija Al-Jazeera, koji se nalazi u samoj Basri, također je izvijestila da je stanje mirno i da nema nikakve pobune.

Irak optužio SAD i Veliku Britaniju da "otimaju" civile

Bagdad je u srijedu optužio britanskoameričke snage da "otimaju" iračke civile kako bi ih predstavili kao ratne zarobljenike.

U priopćenju koje je glasnogovornik iračke vojske pročitao na iračkoj državnoj televiziji kaže se da su američke i britanske snage koje napreduju u južnom Iraku prekršile pravila rata time što su iračke civile u Umm Qasru i u blizini Basre predstavili kao ratne zarobljenike.

"Oni okupljaju civile u određenim područjima kroz koja prolaze i predstavljaju ih kao ratne zarobljenike", kazao je glasnogovornik.

"Mi Amerikance i Britance smatramo odgovornim za kršenja prava i međunarodnih konvencija zbog toga što oni otimaju civile kako bi ih zavezanih ruku predstavili kao ratne zarobljenike", zaključio je.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld u utorak je kazao da su američko-britanske snage dosada zarobile više od 3.500 iračkih ratnih zarobljenika.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara