Horvat: Končar nije spreman dati novac za Uljanik, okrećemo se drugima

Horvat: Končar nije spreman dati novac za Uljanik, okrećemo se drugima
Foto: Igor Soban,Dusko Marusic/PIXSELL

MINISTAR gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je da se Danko Končar u sljedećih nekoliko dana mora izjasniti želi li ili ne želi sudjelovati kao strateški partner u restrukturiranju Uljanika kako bi se onda mogao tražiti novi strateški partner, a također je ocijenio da je potrebno hitno pronaći model refinanciranja Agrokorovog postojećeg kredita.

Horvat: Država ne smije sudjelovati u procesu restrukturiranja

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice vlade u Karlovcu, Horvat je kazao kako već nekoliko dana govori jednu te istu rečenicu, a to je da država sama ne smije sudjelovati u procesu restrukturiranja brodogradilišta u Puli i Rijeci.

"Vrlo su jasne odrednice Europske komisije (EK), krenemo li namjerno protiv njih, cijeli proces pada u vodu istog dana", izjavio je Horvat.

Napomenuo je da u ovom trenutku nije rečeno da Danko Končar ne želi sudjelovati. Kako je rekao, sve Končareve ideje oko restrukturiranja su na stolu, a ocijenio je da su one dobre, ali ih treba pratiti financijskim izvorom.

"Končar se mora izjasniti u sljedećih par dana da možemo tražiti dalje"

"Da li on u ovom trenutku želi ili ne, mora se izjasniti u sljedećih nekoliko dana da bismo mogli tražiti dalje", poručio je.

Danko Končar je nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu gospodarstva na kojem je bila i Uprava Uljanika poručio kako on jest strateški partner, ali i kako je spreman ustupiti to mjesto ili surađivati s drugim strateškim partnerom.

Na novinarski upit kakve su to Končareve ideje, Horvat je kazao da Končar u ovom trenutku želi program restrukturiranja koji će se zaključiti na sljedećih sedam godina, kroz kompenzacijski mehanizam, no bez učešća od 50 posto, a povrat očekuje u jednom trenutku nakon pete ili sedme godine, kada se proces završi i stane na svoje noge, a kompenzacijske mjere koje su dio nekretninskog biznisa daju rezultat i počnu vraćat njegov ulog.

"Končar u ovom trenutku nije spreman dati novac"

"U ovom trenutku za nas to nije prihvatljivo iz jednostavnog razloga jer nismo sigurni, odnosno vjerujemo da EK takav modalitet restrukturiranja neće prihvatiti", rekao je Horvat napominjući kako su smjernice koje definiraju legitimitet potpora vrlo jasne - participacija strateškog partnera u realnom financijskom smislu mora biti na razini 50 posto i to će biti jedan od ključnih uvjeta na kojima će Komisija inzistirati.

Na novinarski upit znači li to da Konačar traži prenamjenu zemljišta na kojem bi se onda mogle graditi kuće ili stanovi, Horvat je rekao kako on u ovom trenutku ne ulazi u to što Končar želi graditi na tom zemljištu.

"Ali to je u ovom trenutku jedini njegov prijedlog na koji način bi osigurao 50 posto iznosa restrukturiranja u petoj ili sedmoj godini. Dakle, u ovom trenutku Končar nije spreman zajedno s državom financijski krenuti i pratiti restrukturiranje", istaknuo je Horvat.

"Nemamo odgovore od Končara, sve smo bliže da uvedemo druge u restrukturiranje"

Dodao je i kako su na kraju jučerašnjeg sastanka postavili pitanje Končaru čemu onda strateški partner, ali odgovor nisu dobili. "I sve smo bliži tome da u proces vrlo aktivan, vrlo konkretan, uvedemo i neke druge koji žele biti strateški partneri i sigurni smo da financijski mogu pratiti restrukturiranje", istaknuo je Horvat, navevši da su to ukrajinski Smart Holding i talijanski Fincantieri.

Na novinarski upit koja je sudbina 3. maja, rekao je da je to brodogradilište još uvijek dio Uljanik Grupe tako dugo dok se Uprava ne odredi što i kako dalje. "Mi ih u ovom trenutku nećemo pritiskati i tražiti bilo kakva nova rješenja, jer jedno je priča koju slušamo od sindikata i radnika, a druga priča koja se slušamo od Uprave", kazao je te dodao kako bi rado da se "te priče konačno poklope i da se u tu priču uključi i lokalna samouprava te da se nakon toga s konsenzusom dođe u Ministarstvo gospodarstva i krene konačno restrukturiranje brodogradnje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara