Bivši HOS-ovci: "Plenkoviću, pokazao si da si državnik, zaštiti nas. Mi nismo fašisti"

Bivši HOS-ovci: "Plenkoviću, pokazao si da si državnik, zaštiti nas. Mi nismo fašisti"

Foto: Hina

SAVEZ udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (SUDHOS) danas je u Osijeku od premijera Andreja Plenkovića zatražio da zaštiti pripadnike HOS-a, sve hrvatske branitelje i dragovoljce te čast i poštenje pripadnika HOS-a, čija se imena nalaze na spomen-ploči u Jasenovcu.

>> HOS ima velike zasluge u obrani Hrvatske, ali treba reći: sami su sebe zvali ustašama

Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga HOS-a obratio se javnost na konferenciji za medije u Osijeku.

"Zadnje izjave da smo fašisti bile su povod ovoj konferenciji. Na proslavi posljednjeg Dana pobjede pritvoreno je šestorica branitelja. Reagiralo je 46 udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Posljednjih dana nazivaju nas fašistima, to je prevršilo svaki mjeru. Mislim da je vrijeme da se stane.

S ovog mjesta zahtijevam, tražim i molim podršku premijera Plenkovića da nas zaštiti. Dokazao je u svojoj političkoj karijeri kao predsjednik Vlade da ima stavove, pokazao se kao državnik, stao je iza ministra Marića kad je u pitanju bilo hoće li pasti hrvatska Vlada, stao je iza jednog čovjeka zato što je štitio njegov dignitet i što nije dao da ga proglase lopovom, ovakvim, onakvim, što su pokušali. Tu mu skidam kapu i zato tražim da podrži i zaštiti pripadnika HOS-a. Ovo je samo početak, vrh sante leda, da zaštiti sve branitelje, dragovoljce. Tražim da zaštiti jedanaest nevinih, da zaštiti čast, poštenje onih momaka čija smo imena stavili na jednoj malenoj ploči u Jasenovcu. Bar kao mrtvi, neka ima pijetet prema njima, neka ih se ne dira, neka ih se naziva fašistima", rekao je Barišić.

HOS nije počio ratni zločin

"Nećemo sjediti i gledati kako skidaju ploču. Nijedan ratni zločin HOS nije počinio 1991. Nismo ubili nijednog zarobljenika, nismo nikog patili, i danas nas prozivaju oni koji su izašli iz jazbina", rekao je.

Na konferenciji su bili i Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih HRVI I. skupine, te Miljenko Kolobarić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

Glogoški je rekao kako očekuje da se Vlada i Sabor očituju o tome dijele li Pupovčev stav o ploči HOS-a u Jasenovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo d se javno očituju je li izjava gospodina Štromara stav cijele Vlade. Ako nije, vjerujemo da znamo kako će postupiti. Nismo primijetili da je Pupovac posjetio obitelj ijednog Srbina koji je poginuo braneći Hrvatsku. On zastupa samo one koji su vršili agresiju", rekao je Glogoški.

"HOS je nastao 1991. iz prijeke potrebe. Bili smo jedni od kičmi obrane u Domovinskom ratu, obrane Republike Hrvatske. Otišli smo dragovoljno, ginuli, izranjavani, borili se, poslije sudjelovali u drugim postrojbama HV-a u veličanstvenim akcijama i u Oluji, i Bljesku, preko 700 poginulih, 6.000 pripadnika HOS-a. Nećemo to dozvoliti", zaključio je Glogoški.

"Politički interesi idu preko leđa hrvatskih branitelja. Gospodo političari, zaboravite to", poručio je Glogoški.

Hrvatski zakoni

Kolobarić je izjavio kako daje bezrezervnu podršku pripadnicima HOS-a koji su Hrvatsku oslobodili od srbočetničkog agresora.

"Danas je 2017. godina. Devedesetih smo svi, koji su to htjeli, stali u obranu Republike Hrvatske. Mi koji smo bili na ovoj strani, bili smo na ovoj strani, pod svim oznakama, nitko nije gledao na oznake. Pod tim oznakama su naši suborci HOS-a ginuli, ranjavani, stradavali, plakali zajedno s nama i veselili se. Isto tako da je bio netko i sa zvijezdom i s nekim drugim obilježjima s ove strane gdje smo se branili, to ne bi nitko ni zamijetio. U tom periodu je bilo jednostavno obraniti i ostati živ, pogotovo u istočnoj Slavoniji. Ja bih napravio referendum da se zakonom zabrani spominjanje ikakvih totalitarnih režima, i Drugi svjetski rat u Saboru, da se samo baziramo na 1990. i Domovinski rat jer moderna hrvatska država postoji od Domovinskog rata. Da nije bilo branitelja ne bi danas ni Pupovac ni Štromar pljuvali po hrvatskoj državi. I to se uvijek događa nakon proslave Oluje, Dana pobjede. Napalo se na jednu ploču naših poginulih prijatelja koji veze nemaju ni s kakvim totalitarnim režimima, koji su jednostavno stali u obranu RH i ginuli pod tim znakom, to tada nikome nije smetalo. Uvijek nekome nešto smeta. Poručio bih onda Štromaru, Stojaku i Pupovcu i ostalima, da onda izbace veliko slovo "U" iz abecede, da izbace našu novčanu jedinicu kunu, da izbace ime Ante, da izbace šahovnicu, da izbace sve...", rekao je Kolobarić.

Premijeru je poručio da će HOS poštovati zakone Hrvatske, a dok se to ne promijeni, žele da ih se ne naziva fašistima jer to sigurno nisu.

"Da smo bili fašisti bili bismo s druge strane, ubijali hrvatsku djecu i granatirali hrvatske gradove i sela", rekao je Kolobarić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara