Hrpe smeća na prometnici uz Bajakovo

HRPE smeća koje na prometnici uz granični prijelaz Bajakovo u dužini od 12 kilometara ostavljaju turisti još nisu očišćene i mogle bi postati ekološki problem s obzirom na to da se ne zna u čijoj je nadležnosti područje uz državnu cestu, ocjenjuje Rujana Bušić, direktorica Turističkog ureda Vukovarskosrijemske županije.

Problem je tim veći jer autocesta prema Bajakovu prolazi uz Spačvansku šumom, najveći rezervat hrasta lužnjaka u Europi.

Po njezinim riječima, krajem srpnja i početkom kolovoza, kada su uglavnom najveće gužve na Bajakovu (granični prijelaz sa Srbijom) na izlaz iz Hrvatske čeka se i po deset sati. Dogodi se da u jednom danu preko Bajakova prijeđe i 16-ak tisuća osoba koje su iza sebe ostavljale gomile smeća jer uz prometnicu nema kanti za otpad, niti kemijskih WC-a.

Unatoč tomu što su od posljednjih velikih gužvi prošla dva tjedna, hrpe smeća vidljive su i danas. Očišćeno je tek oko dva kilometra prije graničnog prijelaza, kaže Bušić.

Uz autocestu Zagreb-Lipovac prema graničnom prijelazu Bajakovo nema kemijskih WC-a, tek poneka kanta za smeće, a po njenim riječima Ministarstvo turizma, na prijedlog Hrvatskih cesta, odlučuje o tome gdje će se postaviti kemijski WC i kante za otpad. Međutim, u prijedlogu Hrvatskih cesta za ovu godinu nije uvršten granični prijelaz Bajakovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Postavlja se pitanje je li bi Ministarstvo turizma trebalo financirati kupnju i postavljanje WC-a na tom prijelazu jer nije riječ o turistima koji posjećuju Hrvatsku, nego su u tranzitu", rekla je Bušić.

U Hrvatskim cestama pojašnjavaju da je njihova dužnost postavljanje kemijskih WC-a i kanti za otpad na parkiralištima i odmorištima, a ne i na otvorenoj cesti.(Hina) jv dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara