HRT objavio vijest da je umro navijač pa pustio "duhoviti" prilog o srčanim udarima

"OVO ŠTO su večeras u svom nogometnom programu napravili je naprosto odvratno. Jadan dečko umro je popodne u Klagenfurtu od srčanog udara, a HRT bez imalo takta, ikakvog ljudskog osjećaja i pijeteta prema njemu i njegovoj obitelji, večeras pušta šatro 'zafrkantski' prilog Gorana Milića o 'infarktima' u nogometu", stoji u jednom od mailova koji je kasno sinoć stigao u našu redakciju.

Čitateljica je bila zgrožena prilogom koji je sinoć pola sata prije ponoći počeo s pričom o tome koliko srčanih udara može izazvati gledanje Europskog prvenstva. Milićev razgovor s internistom u Austriji završava teoretiziranjem o tome koliko golovi naše reprezentacije mogu pozitivno utjecati na natalitet, odnosno koliko je pozitivan rezultat u nogometu stimulativan za seksualni život.

Pet sati ranije informacija bila na internetskim portalima

Prilog "Dnevnik" emitiran je pet sati nakon što je 20-godišnji Marin Zupčić iz Matulja preminuo od infarkta - minimalno sat vremena nakon što je ta informacija objavljena na teletekstu HRT-a. Na internetskim portalima je informacija o njegovoj smrti stajala od šest popodne, hrvatska je novinska agencija objavila informaciju nešto prije osam sati, kada je vijest objavljena i na internetskim stranicama HRT-a. 

"Trudim se iz petnih žila biti krajnje pristojna kad vam ovo pišem i ne dijeliti epitete koje zaista zaslužuju, jer bih prestala biti dama, kad bih napisala što mislim o svima njima. Beskrajno degutantno, odurno, odvratno, bez imalo mozga i ukusa", ocjena je naše čitateljice.

"Kada će ga emitirati, ovisi o Bruni Kovačeviću"

Autor priloga Goran Milić kazao nam je da je prilog snimljen dan ranije, i da je poslan u popodnevnim satima jučer.

"Trebao je biti emitiran oko 17 sati, ali zbog utakmica je kasnio. Mi samo šaljemo priloge, a o tome kada će ga emitirati ovisi o uredniku emisije - Bruni Kovačeviću", kaže nam Milić.

"Nismo znali"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brunu Kovačevića nismo uspjeli dobiti za komentar, jer je zatrpan obavezama vezano za današnji prijenos utakmica i emisijom o Euru 2008. Javila nam se njegova tajnica po imenu Iva.

"Uredništvo nije znalo, nitko nije vidio tu vijest", odgovara ona na pitanje da pojasni kako je moguće da su imali tu vijest objavljenu, a da puste onako neprimjeren prilog. Isto nam je objašnjenje - šum u komunikaciji između informativnog i sportskog programa, ponudio i glasnogovornik HRT-a Janoš Roemer.

"Ukoliko se radilo o priličnom ili nepriličnom prilogu, gospodin Kovačević je najkompetentniji da na to odgovori. Na kolegiju ćemo raspraviti kako je došlo do toga i donijeti mjere kako se to ne bi ponovilo", kazao je Roemer. "Govorim vam načelno, da ako je netko zakazao dojaviti takvu vijest, mi ćemo dati sve od sebe da do takvih zapreka u komunikaciji više ne bude", dodaje.

Kako je moguće da nisu znali?

Prema izvorima bliskim HRT-u , oko 200 ljudi sve skupa radi na projektu Europskog prvenstva. Četrdeset ih je u Austriji, a 17 u kampu reprezentacije. Postavlja se pitanje  - kako je pokraj tolike vojske reportera, snimatelja, voditelja moguće da pet sat nakon što je nesretni mladić Zupčić umro, redakcija sporta ne zna ništa o tome?

HRT se ispričao

U današnjoj emisiji Volim nogomet uoči utakmice Italija-Rumunjska voditelj emisije Saša Sušec se ispričao zbog, kako je rekao, "nevjerojatne koincidencije" da je sporni prilog Gorana Milića emitiran nakon vijesti da je u Klagenfurtu umro nesretni Marin Zupčić. Sušec je izrazio sućut i obitelji Zubčić u ime cijelog HRT-a. Nakon isprike pušten je novi Milićev uradak.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara