HRT se od optužbi za cenzuru u korist HDZ-a brani Wikipedijom

Screenshot: Wikipedia

SASVIM je lako zamisliti što se jutros događalo na Prisavlju 3. Nervozni čelnici javne televizije na poslu su se vjerojatno pojavili samo s jednom zadaćom: smisliti efektnu obranu od optužbi za cenzuru koje ovoga puta ne stižu iz redova nezadovoljnih novinara ili Hrvatskog novinarskog društva, već iz Europskog parlamenta. A Josip Popovac, Mislav Stipić i Hloverka Novak Srzić sigurno dobro znaju da je napad najbolja obrana.

> Ekskluzivno: Pročitajte pismo koje je HRT dobio iz Europskog parlamenta

> HRT: Pritišće nas europski parlamentarac optužen za homofobiju

> "Na HRT-u su ukinute sve važnije političke emisije, program je bljutav kao stiropor"

> Opomena Kuniću zbog cenzure: "HRT sprečava iznošenje informacija o aferi Hypo!"

Pali se kompjuter, pokreće se internet, prvo odredište - Google. On sve zna. Na upit "Roger Helmer" odmah se pojavljuje njegova biografija na Wikipediji. Faktografski podaci iz biografije i političke karijere samo se na brzinu prolete, već dva skrola kasnije stižemo do podnaslova "Kontroverze". Odmah prva stavka - "Homofobija".

U nekoliko kratkih i jasnih rečenica doznajemo da se Helmer u više navrata istrčao s nekoliko dvojbenih izjava. Počelo je u srpnju 2009. godine, kada je na svom blogu napisao da homofobija kao takva zapravo ne postoji, već se radi o propagandi koja je osmišljena samo da stigmatizira one koji imaju konvencionalno mišljenje. Kasnije je obrazlagao da nikoga nije želio diskriminirati već on iskreno vjeruje da homoseksualci nisu izloženi predrasudama i nasilju zbog svog seksualnog opredjeljenja. Zadnja slična Helmerova izjava stara je samo dva tjedna i dolazi s njegovog Twittera: "Zašto je u redu da kirurg izvede operaciju promjene spola, ali nije u radu da psihijatar pokuša preobratiti homoseksualca koji na to pristaje?"

Mogli su se barem još malo potruditi

Već ovo je HRT-ovcima bilo dovoljno da ekspresno slože priopćenje u kojem poručuju da nemaju namjeru komentirati Helmerove optužbe jer se, kao prvo, radi o poluinformacijama i, kao drugo, jer dolaze od poznatog homofoba. Nisu se čak ni potrudili skrolati do kraja stranice. Da jesu, našli bi neke puno prikladnije skandale iz Helmerove političke biografije. U katoličkoj Hrvatskoj u kojoj homofobija mnogima nije uzrok zgražanja puno bi jače vjerojatno zazvonila Helmerova izjava iz srpnja 2009. kada je na blogu napisao: "Sasvim je pošteno opisati katoličku crkvu kako sustavno pedofilnu".

Da su nastavili čitati tekst o Helmeru na Wikipediji, HRT-ovci bi također saznali da je javno priznao da često vozi brže od dopuštenog, kao i da su veliku buru svojevremeno podigli njegovi stavovi o ekologiji i poricanju klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Štoviše, u pismu koje je poslao 17-godišnjem aktivistu za prava životinja, Helmer je napisao sljedeću rečenicu: "Vaše suosjećanje za glupe životinje služi vam na čast, ali preporučio bih vam da svoju zabrinutost radije sačuvate za ljude". Jasno je, dakle, da je HRT mogao puno bolje ocrniti Helmera, samo da su se malo više potrudili.

Helmer nije ništa gori od prosječnog hrvatskog političara

No, sve kontroverze koje je Helmer izazvao (a izazvao ih je puno manje od prosječnog hrvatskog političara) za ovu temu nisu nimalo bitne. Na HRT-u su se odlučili poslužiti logikom kako je puno bitnije tko govori od onoga što je rečeno. Ukoliko je ovakvo razmišljanje ispravno, zbog čega onda HRT redovito izvještava o iskazima koje je bivši šef Carine Mladen Barišić dao Uskoku i tretira ih kao vjerodostojna svjedočanstva? Ipak se radi o čovjeku koji je optužen za korupcijske radnje kojima je država oštećena za desetke milijuna kuna. Zbog čega daju medijski prostor Željku Kerumu, koji se proslavio zahvaljujući izjavama u rangu Helmerove homofobije? Zbog čega kao ozbiljnog sugovornika tretiraju Vladimira Šeksa, koji novinare naziva hijenama i piranjama? A imao je i puno gorih verbalnih eskapada u dugogodišnjoj političkoj karijeri.

Hrvatska medijska scena, kao što svi dobro znamo, ispunjena je mnogo kontroverznijim akterima od Helmera. Ali njihove su riječi, dok god nisu usmjerene protiv HRT-a, uglavnom vjerodostojne. Zanimljivo je i da Helmerofa homofobija do sada nikoga nije smetala, iako ovo nije prvi put da taj zastupnik Europskog parlamenta kritizira Hrvatsku. U lipnju 2007. je, recimo, upozoravao na sveprisutnu korupciju u hrvatskoj politici, na svom blogu je pisao o famoznim Sanaderovim satovima, kritizirao sposobnost Vlade da provede nužne gospodarske iskorake i upozoravao da politika ima ogroman utjecaj na medije. U veljači 2009. je još oštrije opleo po Sanaderu, opet zbog korupcije i gospodarstva. Međutim, izgleda da u Banskim dvorima tada nije bilo nikoga dovoljno sposobnog da progugla Helmera. Ili je čak i njima bilo jasno ono što HRT-ovcima očito ne dolazi do glave: tvrdnja da je Helmer homofob ne znači da HRT nije politička utvrda HDZ-a i "katedrala cenzure".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara