HRT u Dnevniku izazvao diplomatski skandal s Ukrajinom

HRT u Dnevniku izazvao diplomatski skandal s Ukrajinom

UKRAJINSKO veleposlanstvo u Zagrebu je na svojem službenom profilu na Facebooku žestoko napalo HRT zbog prikazivanja zemljopisne karte na kojoj je Krim prikazan kao dio Rusije.

Karta je u jučerašnjem središnjem Dnevniku HRT-a prikazana u pozadini tijekom intervjua s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović Burić prilikom kojeg je najavljen današnji diplomatski skup u Zagrebu.

Ukrajinsko veleposlanstvo zbog toga izražava “oštri prosvjed” zbog “tehničke pogreške ili svjesne provokacije” HRT-a jer je na “interaktivnoj karti u pozadini Autonomna pokrajina Krim, koja je neodvojivi dio Ukrajine, prikazana kao teritorij Ruske Federacije”. “Takvo iskrivljavanje informacije smatramo neprimjerenim te izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine”, navodi veleposlanstvo.

Traže ispriku

Podsjećaju da je karta koju je objavio HRT “u suprotnosti službenom stavu Vlade Republike Hrvatske, koja čvrsto podupire suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, a isto tako i konsolidiranoj poziciji Europske unije, UN-a te drugih međunarodnih organizacija” koje su osudile rusku okupaciju i aneksiju Krima.

Ukrajinsko veleposlanstvo stoga traži od RH “javnu ispriku radi širenja iskrivljene informacije” s molbom da se takve situacije ubuduće spriječe. Priopćenje je potpisao Otpravnik poslova Ukrajine u RH Jaroslav Simonov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara