HRT-u "nema pomoći": Šveb nije jedini krivac za debakl s rukometnim prvenstvom

IAKO Programsko vijeće HRT-a nije prihvatilo izvješće povjerenstva o razlozima ostavke Roberta Šveba na mjesto ravnatelja Hrvatske televizije, a koju je podnio kao jedini krivac nedobivanja prava na televizijski prijenos Europskog rukometnog prvenstva 2009. godine, isto nije u konačnici pokazalo interesa da se cijela stvar pomno istraži.

Zanimljivo je da se takvo što i nije baš moglo prognozirati tijekom današnje prilično žučne višesatne polemike, kada su mahom svi članovi vijeća izrazili nezadovoljstvo izvješćem, kojim je, kako je to najbolje "pitijski" dočarao Hašim Bahtijari, "osuđena pojava, ali su zaštićene osobe".

Marina Škrabalo pozvala na odgovornost Sutlića

Naime, nekoliko je puta potegnuto pitanje odgovornosti nekih drugih zaposlenika HRT-a. Tako je Vanju Sutlića, ravnatelja HRT-a, zbog "zapovjedne odgovornosti" prozvala Marina Škrabalo, jer je on Šveba izravno zadužio za rješavanje cijelog projekta prijenosa prvenstva.

"Ovo izvješće dosta toga implicira, ali malo što eksplicira", kazala je u tom smislu Škrabalo na što je Sutlić uzvratio kako on nije, niti u jednom trenutku, pomislio da bi se takvo što moglo dogoditi. Da cijela stvar bude komičnija, ravnatelj je o izostanku HRT-ove ponude doznao iz drugih medija, jer, kako je istaknuo, "Šveb nije smatrao potrebnim njega o tome izvijestiti".

Iako Sutlić priznaje odgovornost djelatnika zaduženih za programski sadržaj i to prema zakonom utvrđenim ovlastima, ipak se, zbog toga što Šveb nije ispunio jednu "tehničku radnju", njihova odgovornost umanjuje, odnosno "taj dio amnestira one osobe koje su zadužene za programski sadržaj" pa, ističe,  "odatle ova pitijska rečenica". Pritom je, pretpostavljamo, ciljao na Božu Sušeca, kojeg je kao savjetnika za velike projekte prozvao Hašim Bahtijari.

Šveb nije jedini odgovoran

Bahtijari se posebno osvrnuo na spomenuti "pitijski" dio izvješća, kojim je rečeno da se podrobno istraženim "umanjuje, ali ne opravdava odgovornost svih onih koji su bili uključeni". Ovim se Švebu umanjuje odgovornost, konstatirao je Bahtijari, nakon čega se zapitao "zašto su mu izglasali ostavku, ako je riječ o čovjeku kojem je bilo ostavljeno da odlučuje o stvarima za koje nije bio pripremljen". Bahtijari je također siguran da za ovakve propuste postoji odgovornost i drugih ljudi, pa stoga predlaže da se to i utvrdi.

Po završenom prepucavanju uslijedilo je jednoglasno neprihvaćanje izvješća, a potom su se sudionici zapitali kakvi se daljnji koraci o istom pitanju mogu poduzeti. Jašić je iznijela prijedlog da isto tročlano povjerenstvo, na čelu s Dragutinom Lucićem, izradi novo izvješće u kojem će se odgovoriti na tri ključna pitanja i to o sadržajnim posljedicama Švebovog "nerada", o njegovoj formalnoj odgovornosti, ali i o ostalim sudionicima te njihovoj odgovornosti.

"Du-du-duu, nema nam pomoći..."

Njezina kolegica Škrabalo ambiciozno je predložila ustrojavanje novog povjerenstva, sastavljenog od tri člana ravnateljstva HRT-a, tri člana Programskog vijeća i jednog stručnjaka upoznatog s HRT-ovim poslovnim sustavom. Takvo sedmeročlano tijelo trebalo bi podrobnije istražiti podrobnije cijeli slučaj.

Ovi prijedlozi potom su objedinjeni, ali nisu dobili i potreban broj glasova . Naime, prvo je izvješće odbijeno s čak osam glasova "za" (protiv je bio samo Juraj Njavro, dok je Anja Šovagović bila suzdržana), pa je bilo za očekivati da jednak ishod bude i o novim prijedlozima. Pa ipak, u zraku su se našle tek ruke Jašićke, Škrabalice i Želimira Mesarića.

Koliko je slučaj "Šveb" samo jedan od pokazatelja nereda u najvećem hrvatskom mediju , najbolje je dočarala Suzana Jašić koja je po okončanju te točke dnevnog reda spontano zapjevala "Du-du-duu, nema nam pomoći...".

Ig.M.
Foto: Poslovni dnevnik, HTV

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara