Hrvat čajevima liječio Slovenku koja ima rak. Uzeo joj 22.000 eura, ona umrla

Hrvat čajevima liječio Slovenku koja ima rak. Uzeo joj 22.000 eura, ona umrla
Screenshot: Novice/123rf

VEĆ se mjesecima čeka početak suđenja Franji Keleminoviću (61), hrvatskom nadriliječniku, jer slovenski sud ima problema s dobivanjem dokumenata iz Ukrajine.

Prema tužiteljstvu iz Nove Gorice, Keleminović je optužen da je više od deset godina neprijavljeno i nezakonito provodio medicinsko praksu na području Slovenije, javlja Delo

U optužnici se navodi da je umirućoj Avi Curk, ravnateljici Osnovne škole Šturje u Ajdovščini, naplatio 22.000 eura za liječenje čajevima i biljkama.

"Prodavao joj je za veliki novac obične čajeve i biljne mješavine iz naših ljekarni. Rekao je da se radi o vrlo rijetkim i teško dostupnim ljekovitim biljkama“, ispričao je izvor blizak istrazi, pišu Slovenske novice.

Davao joj sodu bikarbonu

Naime, Keleminović je javnosti bio poznat po liječenju zloćudnog tumora bivšeg slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka, a hvalio se da je pomagao Borisu Jeljcinu, Castru, poznatim sportašima i sedamnaestorici vatikanskih kardinala.

Stoga je Curk, koja je bolovala od raka želuca, 2013. godine zatražila njegovu pomoć. Tada su joj onkolozi savjetovali kemoterapiju jer je tumor metastazirao, no istovremeno su je upozorili da joj je šansa za preživljavanje vrlo mala.  

Keleminović ju je uvjeravao kako joj on može pomoći i da će ona, uz njegovu terapiju, ozdraviti. Propisao joj je strogu dijetu, čajeve, sodu bikarbonu i klistire. Njena obitelj je u kolovozu te godine Keleminoviću platila 12.500 eura za ovaj tretman.

Par dana prije smrti podigla kredit

Tjedan dana prije njene smrti nadriliječnik je Avi savjetovao još jednu kuru liječenja. Kako nije imala više novca, otišla je u banku i uzela kredit. U četvrtak je preuzela deset tisuća eura i predala ih Keleminoviću koji joj je dao lijekove. Umrla je par dana kasnije, u nedjelju, 8. rujna 2013.

Suđenje je u zastoju jer se želi provjeriti je li Keleminović doista diplomirao na ukrajinskom fakultetu, s obzirom na to da je priložio samo preslike diplome. Čeka se potvrda ukrajinskog fakulteta o pravovaljanosti njegovih priloženih dokumenata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara