Hrvat i Srbin 1995. mučili ljude u Vukovaru, policija objavila detalje

Hrvat i Srbin 1995. mučili ljude u Vukovaru, policija objavila detalje
Ilustracija: Davor Javorović/PIXSELL

POLICIJSKI službenici Odjela ratnih zločina PU osječko-baranjske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te djelatnicima Sigurnosno-obavještajne agencije, dovršili višegodišnje kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnih i ratnih zarobljenika na području Vukovara.

Hrvat i Srbin

Kako je izvijestila policija, 75-godišnjeg državljanina Srbije i 55-godišnjeg državljanina Hrvatske se sumnjiči da su, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevskih konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Naime, 75-godišnji Srbin se sumnjiči da je krajem 1995. godine, kao pripadnik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri mjeseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske. Tamo ga je, zajedno sa skupinom nepoznatih pripadnika paravojnih formacija, psihički i fizički zlostavljao na način da su ga udarali šakama i drugim dijelovima tijela te palicama po cijelom tijelu, izazivali elektrošokove, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje se ponavljalo svakodnevno u trajanju od oko četiri mjeseca, kada je upućen na razmjenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine.

Mučili su osječke komunalce, jedan nikada nije pronađen

Nadalje, 75-godišnjeg Srbina i 55-godišnjeg Hrvata se sumnjiči da su od lipnja do kolovoza 1995. godine, kao pripadnik i kao zapovjednik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske Republike Srpske Krajine, zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila. Naime, tada 34-, 55- i 54-godišnjak, koji su bili zaposlenici komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka, 24. lipnja 1995. protupravno su lišeni slobode od strane pripadnika paravojnih formacija podređenih osumnjičenom 55-godišnjaku.

Potom su prevezeni u vojarnu u naselju Sajmište u Vukovaru, a nakon toga u kuću u Vukovaru gdje su ih 75-godišnjak i 55-godišnjak zatočili i grubo fizički zlostavljali. Potom su dvojicu od spomenutih civila prevezli u prostorije 35. slavonske brigade VRSK u dalju, nakon čega su ih predali u zatvor u Belom Manastiru gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995. Treći civil, tada 54-godišnjak tom prilikom nije prevezen te se i danas vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je uslijed grubog fizičkog zlostavljanja usmrćen. Njegovo tijelo ni posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni.

Protiv navedene dvojice osumnjičenika, koji nisu dostupni tijelima progona Republike Hrvatske, podnijeta je kaznena prijava zbog opisanih kaznenih djela Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara