Hrvat je dobio najviše kinesko priznanje za strane stručnjake

Hrvat je dobio najviše kinesko priznanje za strane stručnjake

Foto: Hina

BIVŠI hrvatski veleposlanik u Kini Ante Simonić prvi je Hrvat dobitnik Nagrade prijateljstva kineske vlade koja se dodjeljuje stranim stručnjacima, a svečano mu je uručena u Pekingu.

U sklopu obilježavanja 68. godišnjice uspostave NR Kine, premijer Li Keqiang svečano je uručio Nagradu prijateljstva kineske vlade za 2017. u pekinškoj Velikoj dvorani naroda nakon državnog prijema kojem je prisustvovao i predsjednik Xi Jinping uz druge visoke dužnosnike.

Najviša nagrada za strane stručnjake

Profesor emeritus Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, čiji je bio dekan od početka do sredine 90-ih, Simonić je bio i saborski zastupnik te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za znanost, obrazovanje, kulturu, društvena pitanja i sport.

Simonić je kinesku nagradu zaslužio zbog svog doprinosa na polju obrazovanja, medicine, kulture, sporta i humanitarnog rada te povezivanja dviju zemalja i njihovih naroda, obrazložila je kineska vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada prijateljstva NR Kine najviša je nagrada za strane stručnjake koji su dali izvanredan doprinos gospodarskom i društvenom razvoju Kine. Utemeljena je 50-ih godina kada ju je tadašnji premijer Zhou Enlai dodjeljivao stručnjacima iz bivšeg Sovjetskog Saveza i istočnoeuropskih zemalja.

Medalja s Kineskim zidom

Nakon zahlađenja odnosa Kine i Sovjetskog Saveza u 60-im godinama, nagrada se prestala dodjeljivati, da bi bila obnovljena 1991. kada se Kina počela otvarati prema svijetu.

Od te godine počasne strane stručnjake isključivo bira Državna uprava za odnose sa stranim stručnjacima i nagrada se dodjeljuje kao dio svečanosti obilježavanja kineskog Dana državnosti.

Nagrada se sastoji od medalje s prikazom Kineskog zida i plakete, a ove godine otišla je u ruke 50 stranih stručnjaka iz 21 zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara