Hrvat nakon tri godine života u Kanadi: "Mladi odlaze jer kod kuće ne mogu živjeti snove. I neka idu"

Hrvat nakon tri godine života u Kanadi: "Mladi odlaze jer kod kuće ne mogu živjeti snove. I neka idu"

Foto: 123rf

VEDRAN Čabrijan (25) u srednjoj je školi u svojoj rodnoj Rijeci osvajao diplome na međužupanijskim i državnim natjecanjima instalatera grijanja i klimatizacije, piše CroExpress. Maturirao je s odličnim. Tri su ga godine uvjeravali kako će posao pronaći i prije nego maturira, osobito zbog uspjeha na natjecanjima.

"Do toga u mom slučaju nikad nije došlo. Nakon nekog vremena odustao sam od struke i počeo raditi sve što sam mogao, od cijepanja drva, košnje trave, instalacije prozora, knaufa... Često se događalo da zaslužen novac nisam dobio i tu je moja volja polako počela padati. To nije ono što sam želio u životu", prisjeća se Vedran.

Nakon nekog vremena počeo je razmišljati o odlasku vani.

U nekoliko je navrata 'slavio' odlazak pa se opet vraćao na neki od poslova koje je radio. Jednog dana stigla je potvrda da doista odlazi.

"Sve se sredilo u par dana i u travnju 2014. sam bio u zrakoplovu za Kanadu", kaže.

Posao je dobio u glavnom gradu pokrajine Alberta, Edmontonu, smještenom u središnjoj Kanadi.

"U Edmontonu sam radio knauf i sve vezano uz taj posao, a i ostale stvari, kao što su montaža prozora montaža, skele itd. U vrijeme mog dolaska potražnja za radnicima je bila ogromna. Gradilo se na svakom koraku", prisjeća se Vedran.

Vedran je želio ostati u Kanadi. Nakon dosta muke dobio je potvrdu da može ostati. Nakon toga preselio je u Vancouver na zapadnoj obali zemlje.

"Snijeg i minusi su bili okej dok sam se borio za papire, ali kasnije više nisu bili potrebni. Ja sam dečko s mora tako da sam ovdje kraj oceana, u podnožju planina, kao u svojoj Rijeci", kaže.

U Vancouveru je stan tražio dva mjeseca. Uselio je u jednosoban stan u kojem trenutno živi sam i plaća najam od 1100 dolara, plus struja i internet.

Najveći problem je - kiša

"Najpozitivnija strana života ovdje je svakako to da imam ocean i planine blizu i zbog toga sam najviše sretan. Nekako, kad vidiš brodove, ugodnije je... Negativna strana bi bila kiša na koju se svi žale, ali ja sam u Rijeci na to navikao pa se samo slatko nasmijem. Ova zima je dosta čudna jer je snijeg padao nenormalno i neki rekordi stari više desetaka godina su oboreni i to, naravno, baš kad sam mislio da sam od toga pobjegao", govori Vedran, koji i u Vancouveru radi u građevini.

Što se planova za budućnost tiče, Vedran kaže da bi s vremenom volio uzeti kanadsko državljanstvo. U Hrvatsku se ne želi vratiti, osim na godišnji odmor.

"Uskoro će biti tri godine kako nisam bio tamo i mogu reći da je to dosta brzo prošlo. Jednostavno nema smisla živjeti negdje gdje znaš da ne možeš postići ono što u sebi osjećaš da možeš. Puno nas mladih odlazi. Imam prijatelje na svim stranama svijeta. I neka! Drago mi je što mladi vide da ima još nečega osim Hrvatske i da, ako već ne mogu doma ostvariti svoje snove, mogu negdje drugdje", zaključuje Vedran

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara