Hrvat u Njemačkoj platio veliku kaznu jer je propustio napraviti nešto što mnogi zaboravljaju

Hrvat u Njemačkoj platio veliku kaznu jer je propustio napraviti nešto što mnogi zaboravljaju

Foto: 123rf

HRVATI se po dolasku u Njemačku, uglavnom zbog neinformiranosti, susreću s raznim problemima.

Jedan od primjera objavio je na Facebooku jedan korisnik Facebooka koji je dobio poprilično veliku kaznu zbog nečega što mnogi propuštaju na vrijeme napraviti jednom kada odsele u Njemačku.

"Pitaju mene i ženu osobnu, papire od auta i živimo li ili radimo tu. Ja im kažem da smo prijavljeni na adresu, da radimo, a oni nama da moramo platiti porez od kada je auto tu... Ja im kažem da imam pravo voziti na tablice 6 mjeseci, a oni meni da nemam jer tu živimo i radimo. Platili kaznu na licu mjesta za 2 mjeseca 127 eura i moramo u roku tjedan dana platiti 714 eura. Rekli su nam kada auto ostavimo u Hrvatskoj da će nam se vratiti jedan dio poreza, ovisi kad ga odvezemo ili da tu prebacimo auto na njihove tablice. Evo čisto informativno iz prve ruke", napisao je.

Naime, suto sa stranim tablicama u Njemačkoj možete voziti do šest mjeseci. Poslije toga morate platiti porez, a onda možete strane tablice imati još šest mjeseci, ukupno najduže godinu dana. Nakon godinu dana obavezno idu njemačke tablice. Ali to nije sve.

Onaj tko ima prebivalište u Njemačkoj mora od prvog dana prijaviti auto na njemačke tablice, piše Croexpress. Iako se zakonski prebivalište dokazuje automatski nakon šest mjeseci boravka. Ali opet jedan 'ali': prebivalište imaš čim si se zaposlio, ako imaš ugovor iznad šest mjeseci, ako si iznajmio stan na neodređeno vrijeme, ako djeca idu u školu.

Ako vam samo naplate neku kaznu i porez, imali ste sreću. Inače je zakon takav da, ako ne platiš porez i nemaš tuzemno osiguranje, kao da se voziš s neregistriranim autom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara