Hrvati, bivši polaznici europskog koledža osnovali svoju udrugu

Udrugu College of Europe Alumni Croatia osnovali su u četvrtak, na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, Hrvati koji su pohađali College of Europe, a u svrhu promicanja procesa europskih integracija i boljeg povezivanja Hrvatske s Europskom unijom, priopćeno je u petak iz Ministarstva europskih integracija.

Udruga okuplja bivše studente College of Europe iz Hrvatske, piše u priopćenju u kojemu se dodaje da su među njezinim ciljevima i promocija djelovanja Europskoga koledža (College of Europe u belgijskome gradu Brugesu te poljskom Natolinu) te bolje povezivanje i suradnja njezinih članova, dodaje se u tesktu.

U Hrvatskoj je oko tridesetak članova udruge, u cijelome svijetu oko 7000 u stotinjak zemalja.

U tekstu priopćenja dodaje se da je na osnivačkoj skupštini prihvaćen statut Udruge te izabrano vodstvo u sastavu Andrej Bolfek - predsjednik (Svjetska banka), Petra Goran (Ministarstvo za europske integracije) i Branislav Bibić (Zaklada Friedrich Naumann), za potpredsjednike. Prof. dr. Deša Mlikotin-Tomić, prodekanica Ekonomskog fakulteta, postala je počasna predsjednica Udruge čije je sjedište pri Institutu za međunarodne odnose (IMO) u Zagrebu.

Mlikotin-Tomić otvorit će idućeg utorka u Hrvatskome saboru konferenciju na temu hrvatske kandidature za članstvo u EU, pod nazivom ´Proces proširenja Europske unije i perspektive Republike Hrvatske´. Suorganizacija te konferencije jedan je od prvih koraka Udruge, najavljeno je na jučerašnjoj osnivačkoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Priopćenje MEI-a sadrži i nekoliko podataka o Collegeu of Europe u Brugesu iz čega se doznaje da je to najstarija visokoškolska ustanova u Europi (osnovana 1948.) na kojoj je počela poduka europskih studija na poslijediplomskoj razini s ciljem promocije procesa europske integracije. Danas se u Brugesu na jednogodišnjim poslijediplomskim studijima nudi studij europskog prava, politike i administracije EU te ekonomija EU.

Na ogranku Koledža u Natolinu, gradiću pored Varšave, u Poljskoj, utemeljenom 1994., studiraju se multidisciplinarni europski studiji.

U Brugesu godišnje studira oko 300 postdiplomanata a u Natolinu 120. Jezici školovanja su engleski i francuski.

Više informacija dostupno je na internet adresi Koledža: http://www.coleurpo.be, dodaje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara