Hrvati bježe iz ratom pogođenog Libanona

Hrvati bježe iz ratom pogođenog Libanona

IAKO je ranije donesena odluka da će 39 hrvatskih radnika iz tvrtke Montaža Đuro Đaković nastaviti s radom u Chekki, mjestu koje je 50 kilometara udaljeno od Bejruta i 200 od granice s Izraelom, noć sa subote na nedjelju ugrozila je njihove živote, čime je ubrzana i odluka o napuštanju Libanona.

"Ne zovemo to evakuacijom, nego napuštanjem Libanona. Odluku o tome donijeli smo još jučer, a tijekom današnjeg dana radili smo na organizaciji napuštanja, kao što ćemo to činiti i sutra. Radi se o koordiniranoj akciji koja će započeti možda već u ponedjeljak." - za Index je u nedjelju kasno navečer izjavio Darko Katić, direktor tvrtke Montaža Đuro Đaković.

Konačna odluka o organizaciji napuštanja radnika Montaže u Libanonu donesena je nakon što je Izrael u noći sa subote na nedjelju bombardirao vojni objekat i odašiljač udaljen samo 300-400 metara od hotela u kojemu su smješteni radnici.

"Na organizaciji smo radili tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana, budući je trebalo vremena da se spakira i spremi sva oprema te alat koji se tamo u tvornici nalazi." - objasnio je Darko Katić, dodavši kako vrijeme dolaska radnika kući, kao i način na koji će napustiti ratni Libanon još uvijek nisu u potpunosti poznati, te kako će se više informacija o tomu znati u ponedjeljak .

Direktor Montaže također je izjavio kako su u stalnom kontaktu s našim Ministarstvom vanjskih poslova koje im je ranije dalo podršku te obećalo pomoć pri organizaciji napuštanja Libanona.

"Mi ćemo im pružiti svu konzularnu pomoć ukoliko ju zatraže." - za Index je u nedjelju popodne izjavila Ivana Crnić, glasnogovornica Ministarstva Vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući su neke druge zemlje već započele s evakuacijom svojih državljana iz Libanona, glasnogovornicu Ministarstva vanjskih poslova upitali smo imaju li kakve podatke o tomu koliko je Hrvata trenutno nastanjeno u Libanonu te planira li se organizirati kakva pomoć i za njih.

"Prema našim podacima, osim ovih 39 radnika u Chekki, u Libanonu nema drugih Hrvata." - odgovorila nam je glasnogovornica Crnić.

Francuski premijer Dominique de Villepin je izjavio kako "će Francuska poduzeti sve moguće mjere kako bi svoje građane dovela na sigurno", te su za Libanon već poslali ratne brodove za izvlačenje 17 tisuća francuskih državljana koji žive u Libanonu te 6 tisuća Francuza za koje se procjenjuje da se trenutno tamo nalaze samo u posjetu.

Osim Francuske, akciju spašavanja svojih državljana iz Libanona započela je i Velika Britanija, koja je prema libanonskoj obali poslala nosač zrakoplova i njegovu pratnju. U Libanon je stigla i manja grupa američih marinaca, kako bi pomogla u evakuaciji 25 tisuća Amerikanaca.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara