Hrvati mobitele sve manje koriste za pozive, a sve više za surfanje po internetu

Hrvati mobitele sve manje koriste za pozive, a sve više za surfanje po internetu
Ilustracija: 123rf

U HRVATSKOJ su u prvom tromjesečju zabilježeni manji prihodi u fiksnim i mobilnim mrežama nego u istom razdoblju prošle godine, za 15 odnosno 3,3 posto, dok su ukupni prihodi od usluga pristupa internetu porasli za 7,2 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Ukupni prihodi u fiksnoj ili nepokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži u prvom su tromjesečju iznosili 357,5 milijuna kuna, što je 15 posto manje nego u istom razdoblju 2017. godine, dok je ukupan broj priključaka smanjen za 1,23 posto, na 1,37 milijuna priključaka.  

Korisnika je u tim mrežama bilo 1,2 milijuna ili 1,6 posto manje nego u lanjskom prvom tromjesečju.

Po podacima HAKOM-a, i u mobilnim je mrežama smanjen broj korisnika telefonskih usluga, za oko 2 posto, na njih ukupno 4,28 milijuna, od čega je 3,57 milijuna privatnih, što je oko 0,3 posto manje, dok je kod poslovnih korisnika zabilježen pad od gotovo 9 posto, na 707 tisuća korisnika. 

Ukupni prihod od usluga pristupa internetu u prvom je tromjesečju bio nešto veći od milijardu kuna, što je na godišnjoj razini porast za 7,2 posto. Taj se porast zahvaljuje rastu prihoda od pristupa internetu putem mobilnih mreža, za 14,64 posto, na gotovo 570 milijuna kuna, dok je prihod od pristupa putem fiksnih mreža smanjen za 0,45 posto, na 476,3 milijuna kuna. 

Hrvatski korisnici mobilnih mreža u roamingu u EU koristili internet 20 puta više

Prvo tromjesečje u Hrvatskoj je završilo s ukupno gotovo 4,5 milijuna ili gotovo 4 posto više priključaka širokopojasnog pristupa internetu nego što ih je bilo u istom tromjesečju 2017. godine, a glavnina tih priključaka ili 3,4 milijuna bila je putem mobilnih mreža, što je porast za 3,7 posto više. Ostalih oko 1,1 milijun priključaka ili 4 posto više je putem fiksnih odnosno nepokretnih mreža.

Iz HAKOM-a ističu i da su hrvatski korisnici mobilnih mreža u roamingu u EU koristili internet 20 puta više i razgovarali gotovo pet puta dulje nego u prvom tromjesečju prošle godine, kada nije bila na snazi uredba EU-a o roamingu kao kod kuće (stupila je na snagu 15. lipnja prošle godine). Prvo tromjesečje ove godine donijelo je znatan rast korištenja mobilnih usluga u roamingu i zbog, kako napominju u HAKOM-u, "razdoblja kada hrvatski građani tradicionalno masovno odlaze na zimovanja u inozemstvo". 

Dodaju da su korisnici i dalje birali pakete u kojima kombiniraju usluge u nepokretnoj i pokretnoj mreži (tzv. 4D pakete usluga koji uključuju javnu govornu uslugu u pokretnoj i nepokretnoj mreži, uslugu pružanja TV sadržaja i pristupa internetu) te je takvih korisnika bilo 9 posto više nego u zadnja tri mjeseca prošle godine.

Kao novost izdvajaju rast usluga komunikacije među uređajima i strojevima, tzv. M2M (machine-to-machine) usluge, poput komunikacije za alarmne sustave, bankomate, daljinski nadzor uređaja i slično. Godišnji rast M2M usluga iznosi 30 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara