Hrvati odlučili: Najbolji govornik među političarima je Ivo Josipović

Hrvati odlučili: Najbolji govornik među političarima je Ivo Josipović

Tekst: J.C. / I.Kri.
Foto: Dragan Matić / Cropix

NAJBOLJI govornik u hrvatskim medijima je voditelj "Milijunaša" Tarik Filipović. Pokazalo je to istraživanje GfK - Centra za istraživanje tržišta koje je provedeno na uzorku od 1.000 ispitanika, koji su sami navodili imena osoba za koje smatraju da su najbolji govornici.

Na kraju prvoga dana konferencije o retorici i kulturi komuniciranja "Moć uvjeravanja" dodijeljene su nagrade za najboljeg govornika u elektroničkim medijima i politici.

Jadranka Kosor odmah iza Ive Josipovića

U konkurenciji medijskih lica pobijedio je Tarik Filipović sa 9,7 posto glasova, dok su drugo i treće mjesto zauzeli urednici u Informativnom programu HTV-a Zoran Šprajc (9,6 posto) i Goran Milić (8,6 posto). Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.000 ispitanika koji su sami navodili imena osoba za koje smatraju da su najbolji govornici. 

Prema ovom istraživanju javnost je za najboljeg govornika u politici izabrala predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića. On je dobio 20,8 posto glasova, a u stopu ga slijedi premijerka Jadranka Kosor sa 19,2 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati ne razlikuju dobro govorništvo od učestalosti pojavljivanja u medijima

Zbog male razlike, koja je bila u okvirima statističke pogreške, posebna priznanja za govorništvo su dobili premijerka Jadranka Kosor i voditelji Zoran Šprajc te Goran Milić. Direktorica Ciceron komunikacija Mirela Španjol Marković tvrdi kako su ovakvi rezultati došli zbog toga što Hrvati ne znaju razlikovati dobro govorništvo od učestalosti pojavljivanja u medijima.

"Iz činjenice da je ovo istraživanje pokazalo i kako Hrvate najviše smetaju laž i neiskrenost, može se zaključiti da su moralne kvalitete novog hrvatskog predsjednika presudile u izboru. Josipovićev izbor pokazuje da su ljudi zasićeni karizmaticima kao što je bivši premijer Sanader", kazala je Španjol Marković. Podsjetimo, bivši premijer Sanader je u ovom izboru nadmoćno pobijedio u lipnju prošle godine, samo mjesec dana prije bijega sa svoje funkcije.

"Josipović najavljuje novu komunikacijsku eru"

"Josipović najavljuje novu komunikacijsku eru koja u prvi plan stavlja vjerodostojnost, a u drugi plan stil, dikciju i ostale kvalitete dobrog govornika. Izbor Tarika Filipovića, kao i visokorangiranih Zorana Šprajca i Gorana Milića, poznavatelje retorike nije iznenadio jer odgovaraju standardima struke", kazala je Španjol Marković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara