Hrvati u Chicagu obilježili hrvatsko-američki dan

AMERIČKI Hrvati u petak su u Chicagu obilježili dan hrvatske etničke zajednice Chicaga.

Obilježavanje dana hrvatske zajednice Chicaga priređeno je u samom središtu grada, na glavnom gradskom trgu Daley Plaza. Svečani program zajedno su pripremili hrvatska društva, hrvatske katoličke župe u Chicagu te generalni kozulat Republike Hrvatske u Chicagu.

Nazočne američke Hrvate i Amerikance pozdravio je Tony Peraica, poznati čikaški odvjetnik i političar. Podsjetivši da su Hrvati u Chicagu nazočni već 100 godina, on je istaknuo prijateljske odnose između Hrvatske i Sjedinjenih Država kojima pridonosi i brojna zajednica američkih Hrvata.

Folklorna društva mladih američkih Hrvata otpjevala su američku i hrvatsku himnu, a hrvatska zastava podignuta je na jarbol uz američku zastavu i zastavu grada. Folklorne skupine djece i mladih iz crkve Presvetog Srca Isusova, društva Hrvatska loza te kluba Stepinac u prigodnom programu izvele su plesove i pjesme iz Hrvatske, a potom je nastupila i skupina Boduli iz Chicaga.

Na trgu na kojem se okupilo nekoliko stotina ljudi, prezentiran je i hrvatski turizam.

Hrvatska zajednica planira obilježavanje hrvatsko-američkog dana u Chicagu pretvoriti u tradiciju, a s uredom gradonačelnika dogovoreno je da se taj dan obilježava drugog petka u mjesecu svibnju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara