Hrvatica iz Beča se požalila austrijskim medijima: "Živim od samo 845 eura mjesečno"

Hrvatica iz Beča se požalila austrijskim medijima: "Živim od samo 845 eura mjesečno"

Foto: 123rf

PEDESETDEVETOGODIŠNJA Miriam u Beč je došla kao izbjeglica iz Hrvatske 1992. godine. Njemački je naučila bez ikakve škole, a dugo je radila kao medicinska sestra. No, danas je teško bolesna i živi od socijalne pomoći.

To je ujedno i uvod članka Krone Zeitunga o priči ove Hrvatice čije prezime ne navode. Odgojila je troje sad već odrasle djece. No, kad je 2011. godine propala firma u kojoj je radila, stvari su postale puno teže. Zaredali su se i zdravstveni problemi zbog kojih je Miriam izgubila radnu sposobnost. U mirovinski fond je, kako kaže, uplaćivala 24 godine.

Kaže da danas živi od socijalne pomoći od 845 eura i da joj to ni blizu nije dovoljno za najosnovnije životne troškove. Najam stana plaća 527 eura, za struju i plin mora izdvojiti 48 eura. Grijanje plati dodatnih 86 eura, osiguranje 25, mobitel 25, internet 31...

"Da mi prijatelji ne posude novac, sve bih odavno izgubila", priča. Da bi preživjela, kako je ispričala novinarima, prodaje stvari koje ima. Čak je i mačku morala dati na udomljavanje jer nema novca da je uzdržava.

Komentari podijeljeni: "Vrati se u Hrvatsku"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miriam je ostalo još godinu dana do prava na penziju, a njeni zahtjevi su odbijeni. No, velika je vjerojatnost da će dobivati mjesečno još manje novca nego što dobiva sada od socijalne pomoći.

Komentari ispod teksta na austrijskoj stranici su podijeljeni. Jedni suosjećaju i misle da je taj novac jednostavno nedovoljan za život u Beču, no drugi smatraju kako bi mogla smanjiti troškove.

"Ja ne plaćam 25 eura za mobitel i 32 za internet. Postoje puno povoljnije tarife s kojima mjesečno može uštedjeti gotovo 50 eura. Pa će biti novca i za mačku", napisala je jedna korisnica.

Ima jako puno onih koji joj sugeriraju da se vrati u Hrvatsku jer tamo odavno nema rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara