Hrvatice plaćaju ilegalni pobačaj do 37 tisuća kuna

PREMA statistici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je 2003. godine registrirano 10.999 legalno induciranih pobačaja, za razliku od 1990. godine kada ih je zabilježeno čak 38.644. Ove brojke su podaci koje je Zavod skupio iz 34 bolničke ustanove koje zakonski smiju obavljati pobačaje.

No, ugledni perinatolog prof. dr. Ante Dražančić, u razgovoru za Novi list, drži da je realna brojka abortusa umjesto registriranih 11 tisuća zapravo 30 tisuća, što znači da ih čak dvije trećine nije nigdje registrirano.

Ovaj podatak dovodi do zaključka da se pobačaji rade ilegalno u privatnim ordinacijama, ali i nestručnim ustanovama. Na ovakav se korak uglavnom odlučuju žene koje žele ostati anonimne ili koje žele pobaciti izvan zakonskog roka. Naime, prema zakonu, žena smije pobaciti samo između 10. i 12. tjedan trudnoće.

Cijena legalnog pobačaja kreće se u bolnicama između 1.200 i 1.600 kuna, a privatnici kojima odlaze žene koje žele anonimnost mogu tražiti za pobačaj u zakonskom vremenu i do 3.000 kuna, ali čak i manje od bolničke cijene.

Želi li žena pobaciti, unatoč poniženjima koja mora proći obilazeći bolnice koje je mogu odbiti zbog niza zakonskih prepreka, te silnim odugovlačenjima privatnika koji žele što više zaraditi može se dogoditi da za pobačaj plate i do 30.000 kuna.

Tako najjeftiniji pobačaj fetusa starijeg od 12 tjedana košta 10 tisuća kuna, a cijena abortusa bebe od četiri do pet mjeseci kreće se čak do 37 tisuća kuna, ovisno o nizu medicinskih faktora.

Zbog relativno malog broja liječnika koji legalno obavljaju pobačaje, uvelike se proširila pojava ilegalnih ordinacija gdje Hrvatice obavljaju pobačaje. Zato se posljednjih mjeseci vodi bitka oko toga treba li pobačaje zakonom zabraniti.

Pobornici zakona o zabrani pobačaja ističu da je pobačaj ubojstvo nerođenog djeteta te je zbog toga nedopustivo da ga zakon dozvoljava. S druge strane, protivnici zakona o zabrani pobačaja ističu da će tim zakonom još više procvjetati ilegalno napravljenih pobačaja koje je višestruko opasnije za žene koje se na to odluče.

Na kraju treba dodati da kada se žena odluči na pobačaj, nitko joj od "ilegalaca" neće reći koje su psihičke posljedice abortusa o kojima suvremena medicina ima previše svjedočanstava, dok s druge strane protivnici pobačaja ne pitaju ženu otkuda želja da pobaci te mogu li joj kako pomoći u slučaju da se ipak predomisli i ne abortira.

Iako se često govori kako su uzroci porasta pobačaja loša materijalna situacija u društvu te slab životni standard, ipak se otkriva da je žena često puta prisiljena pobaciti.

Veliko nerazumijevanje bračnog druga, rodbine, prijatelja ili okoline u kojoj žena živi, ključni su uzroci porasta broja pobačaja počinjenih u demografski negativnoj Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara