Hrvatska 8. listopada obilježava Dan neovisnosti

HRVATSKA će u srijedu 8. listopada obilježiti državni blagdan Dan neovisnosti, jer je toga dana 1991. Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Prethodnog dana, 7. listopada 91., istekao je tromjesečni moratorij na hrvatsku odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991.

Naime, Brijunskom deklaracijom od 7. srpnja, na zahtjev Europske zajednice da se jugoslavenska kriza rješava mirnim putem, primjena saborske odluke o samostalnosti i suverenosti odgođena je za tri mjeseca.

Nakon isteka moratorija, Hrvatski sabor je 8. listopada na sjednici svih triju saborskih vijeća donio odluku o raskidu državnopravnih veza RH s bivšom SFRJ.

Zbog mogućeg napada tadašnje JNA i srpskih terorista sjednica je u tajnosti održana u podrumu Inine zgrade u zagrebačkoj Šubićevoj ulici.

Sabor je odlukama uz ostalo utvrdio da Republika Hrvatska više ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ ne smatra legitimnim i legalnim, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije SFRJ. Također je utvrđeno i da Jugoslavija, kao državna zajednica, više ne postoji.

Inače, u razdoblju tromjesečnog moratorija kojeg je Europska zajednica zahtijevala zbog mogućnosti da se kriza riješi mirnim putem, JNA i srpski teroristi pojačali su agresiju na hrvatske gradove i sela. Bezobzirno su uništavane bolnice, škole, crkve, kulturni spomenici i drugi civilni objekti, a 7. listopada zrakoplov jugo vojske bombardirao je Banske dvore, tadašnje sjedište hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Dan neovisnosti 8. listopada u kalendar državnih blagdana uveden je pretprošle godine izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, a prvi je put obilježen prošle godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara