Hrvatska birokracija ugrožava život malom Šimunu iz Županje

Hrvatska birokracija ugrožava život malom Šimunu iz Županje
Foto: Facebook, Index

FACEBOOKOM se proširio status majke iz Županje, Martine Stojanović, čiji sin Šimun boluje od prekomjerno aktivnog neurogenog mjehura i niza drugih poteškoća.

>> Šera se status majke upućen političarima: "Hoćete li vi mom djetetu pokloniti nove bubrege?"

Ona je u svojoj objavi pojasnila bolest svojeg sina i ispričala kako je specijalist nefrolog Šimunu propisao korištenje katetera 8 puta dnevno, jer mu se u suprotnom mokraća vraća u bubrege i tako ih oštećuje. HZZO je taj zahtjev odbio.

Martina je Indexu poslala dokumentaciju u kojoj su tražili dodatne katetere, kao i dokumentaciju kojom je taj zahtjev odbijen.

HZZO odbio zahtjev za dodatnim kateterima

Na prvom dokumentu vidi se nalaz specijalista koji je Šimunu propisao korištenje do 8 katetera dnevno, dok je na drugom dokumentu odbijenica HZZO-a.

Kao razlog odbijanja liječnica HZZO-a navela je da sukladno važećem pravilniku Šimun ne može ostvariti pravo na dodatnu količinu katetera za samokateterizaciju.

"Postali smo država od papira"

"Apsurd je da isto ministarstvo plaća tog liječnika koji je Šimunu propisao katetere (specijalist svoje struke koji je tko zna koliko dugo u toj materiji) i onda se pojavi neki doktor - tko zna kakve specijalizacije i to isto ti zabrani. Pa gdje je tu pamet? Kažu, u pravilniku stoji pet komada maksimalno... postali smo država od papira... samo treba čekati da netko upali šibicu i ova šaka Hrvata će nestati", poručila je Šimunova majka.

Upit oko ove odluke smo poslali i HZZO-u, koji nam je odgovorio na upit.

HZZO kaže da Šimun ne može dobiti više katetera zbog - Pravilnika

HZZO je poručio kako Šimun ne može dobiti dodatne katetere jer to nije propisano Pravilnikom.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Prema Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima moguće je na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) maksimalno propisati 450 komada katetera za samokateterizaciju za tri mjeseca, što je 150 komada mjesečno. 
 
Ako specijalist preporučuje povećani broj katetera u odnosu na propisano Pravilnikom, HZZO nije u mogućnosti odobriti taj povećani broj jer je djetetu već odobren maksimalni propisani broj katetera. 
 
Moguće je da se djetetu u bolnici u kojoj se liječi, odnosno čiji je specijalist preporučio veće količine katetera od propisanih, u okviru bolničkog proračuna izda razlika od maksimalno mogućeg broja na teret HZZO-a do preporučenog broja katetera", poručili su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara