Hrvatska će u 2008. imati deficit 10 posto BDP-a

MEĐUNARODNA agencija Fitch Ratings predviđa da će Hrvatska do kraja godine ostvariti deficit od 10 posto brutodomaćeg proizvoda, javlja Reuters.

Usporedbe radi, spomenimo da su prema podacima FR-a rashodi države 2007. godine bili veći od prihoda za 8,7 posto. Aktualna vlast obećavala je u predizborno vrijeme da će deficit 2008. godine iznositi manje od 2,6 posto, te da će se 2010. godine prihodi i rashodi države izravnati, čime bi deficit bio ravan nuli.

No, Hrvatska ovu poslovnu godinu završava s minusom - prihodovala je deset posto manje nego je potrošila, a Fitch Ratings koji ocjenjivanje povoljnosti tržišta čak 75 država, upozorava da je Hrvatska uz to pod velikim opterećenjem vanjskoga duga koji premašuje 80 posto godišnje zarade države.

Ipak, slažu se sa drugom monitoring agencijom, BBB Grupom, koja je za Hrvatsku navodi kako je njena uprava stabilna, iako je pod velikim opterećenjem duga i ima slabe vanjske financije. Upozoravaju da je deficit pokretač gospodarskog rasta, ali i vanjskog duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje deficita Fitch Ratings predviđa zbog "povećanja cijene energenata te usporavanja u trgovinskoj razmjeni sa ključnim europskim partnerima". Navode da je deficit Hrvatske "skroman" u usporedbi sa "dvoznamenkastim" koji već godinama muči Baltičke države, Bugarsku i Rumunjsku, no napominju da čak i ove države imaju manji državni dug, te štedljiviju poreznu politiku.

Preporučuju vlastima u Hrvatskoj racionaliziranje socijalnih davanja ako misle smanjiti deficit budžeta.

"Snažnije poslovno okruženje bi moglo potaknuti veći ulaz green-field i izravnih investicija te povećati gospodarstvene kapacitete za proizvodnju za izvoz. Ubrzavanje pregovora s Europskom unijom u zadnjih godinu dana su ohrabrujuć znak", izjavio je David Heslam, direktor u Fitch Ratingsu.

A.B.
Foto: Vlada RH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara