Hrvatska "Cobra 11" već je milijun kuna u plusu

BRZI policijski automobili "presretači", od sredine svibnja, kada su nabavljeni, pa do kraja lipnja na hrvatskim su autocestama realizirali kazne u vrijednosti od oko milijun kuna, što bi značilo da je već vraćena polovica sredstava uloženih u njihovu nabavu.

Presretači su zbog prebrze vožnje presreli, zaustavili i kaznili 1467 vozača.

Kako tvrde u MUP-u, 1178 vozača novčano je kažnjeno, dok su ostvarena 254 prekršajna naloga. Pokrenuto je i 35 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka.

Najviše posla obavila su dva "lovca" na području PU zagrebačke, a evidentirali su više od 50 % prekršaja koji se odnose na autocestu.

Odmah iza njih nalaze se Varaždinci, Ličani i Brođani. Kazne se kreću od 300 - 3000 kuna, što bi značilo da je prosjek kazni oko 1000 kuna.

Zasada naša policija raspolaže sa 10 presretača, popularno nazvanih "Cobra 11", koji su vrijedni dva milijuna kuna, a opremljeni su i sustavima za snimanje.

U MUP-u također navode kako se brzine u prosjeku premašuju za 70 kilometara na sat od dopuštenih. Što se ostalih brzih cesta tiče, na njima je unatrag mjesec dana izdato 76 novčanih kazni, 131 prekršajni nalog i 15 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Među poznatijim "žrtvama" presretača bili su Ćiro Blažević i Miroslav Škoro.

Unatoč nastojanju policije da ovom akcijom smanji broj prometnih nezgoda, smrtni slučajevi na hrvatskim cestama i dalje su dio naše svakodnevnice.

Kako bi smanjila broj kazni za neprilagođenu brzinu, policija je s dolaskom turističke sezone, koja nužno znači i prometni kaos, postavila patrole s 50 ručnih laserskih mjerača "traffipatrol".

Kako piše Vjesnik, ti su uređaji vrlo precizni, tako da vozači mogu zaboraviti na izlike kako je, u biti, izmjerena brzina nekog drugog vozila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara