Hrvatska do 2015. godine 40 puta povećava promet tereta Savom

HRVATSKA država planira do 2015. godine završiti projekt kojim bi rijeka Sava postala plovna cijelim svojim tokom od Siska do Beograda i to 330 dana u godini.

Ministarstvo prometa danas je predstavilo studiju koju je izradila japanska kuća Pacific Consultants International, a koja predviđa da bi tim dijelom Save trebali ploviti brodovi nosivosti do 3000 tona, dok bi cijeli projekat trebao stajati 82,4 milijuna eura.

Želimo povećati promet tereta za 40 puta

Tim projektom četiri "savske" države, Hrvatska, Slovenija, BiH i Srbija žele podići 586 kilometara plovnog puta na klasu Va, piše Večernji list. Država planira 40 puta povećati promet tereta na Savi. "Studija je pokazala kako bi se nakon uređenja promet na rijeci Savi mogao popeti na 20 milijuna tona godišnje, dok se danas prevozi zanemarivih pola milijuna tona", rekao je državni tajnik u Ministarstvu prometa Branko Bačić.

Studija je pokazala da ekonomski i financijski nije isplativo uvoditi plovidbu Savom od Zagreba do Siska. Troškove financiranja studije su četiri zemlje ravnomjerno podijelile, a za financiranje cijelog projekta povećavanja plovnosti Save države dijelom namjeravaju dizati kredite kod Svjetske banke, a dijelom će to financirati pretpristupnim fondovima EU-a. Pitanje je samo koliko će se jeftino moći nabaviti ti krediti u vrijeme krize.

I.Kri.
Foto: HR Foto

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara