Hrvatska gradi odlagalište za radioaktivni otpad

Hrvatska gradi odlagalište za radioaktivni otpad
Screenshot: RTL

HRVATSKA u vojarni Čerkezovac gradi odlagalište za radioaktivni otpad, doznaje RTL.

Ministarstvo obrane prazni vojarnu i daje ju Ministarstvu zaštite okoliša za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Krškog.

RTL je u posjedu dokumenta koji bez ikakve sumnje dokazuje da je realizacija tog projekta pokrenuta daleko od očiju javnosti.

Nitko od mještana o tome nema pojma. Čak ni načelnik

Nitko u Dvoru na Uni, uključujući i načelnika, nema pojma da se trenutačno odvija primopredaja ni da se prazni vojarna. RTL ima zabilježbe sa sastanka Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva obrane, čiji je predmet primopredaja vojarne iz ruku MORH-a u ruke Ministarstva zaštite okoliša.

Sastanak se održao 24. siječnja, a tema je bila realizacija uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u vojnom skladištu Čerkezovac. To se u potpunosti kosi s izjavom ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića koju je dao samo dva dana prije sastanka koji je zabilježen u ovom dokumentu.

Prilikom sjednice Međudržavnog povjerenstva Hrvatske i Slovenije oko zbrinjavanja otpada iz nuklearne elektrane Krško, zajedno sa slovenskom ministricom Ankom Bratušek, Ćorić je javnosti rekao da se rješenje za odlaganje nuklearnog otpada iz Krškog još traži, a Čerkezovac će se uzeti u obzir ako se rješenje ne nađe.

"Radna skupina je dobila nalog da u narednim mjesecima izradi izvješće koje bi bilo i predstavljeno na sljedećem sastanku u okviru kojeg bi se razmatrale različite opcije i različita rješenja", govorio je Ćorić 22. siječnja.

Kako javlja RTL, daleko od očiju javnosti Ministarstvo zaštite okoliša preuzima vojni objekt od MORH-a u kojem će se zbrinjavati radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško.

"Službena informacija u kojoj saznajemo da je vojarna vraćena Ministarstvu za državnu imovinu bi bila objavljena, ali takvih dokumenata nema", kazao je Nikola Arbutina, načelnik općine Dvor na Uni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara