Hrvatska i još četiri zemlje žele zajedničko zapovjedništvo za specijalne snage

Hrvatska i još četiri zemlje žele zajedničko zapovjedništvo za specijalne snage
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

HRVATSKA, Mađarska, Slovačka i Slovenija te Austrija, koja nije članica NATO-a, potpisale su pismo namjere o uspostavi Regionalnog komponentnog zapovjedništva za specijalne snage (R-SOCC), koje bi trebalo znatno poboljšati sposobnosti tih snaga.

Četiri zemlje saveznice NATO-a, pod vodstvom Mađarske te zajedno s Austrijom, radit će na formiranju R-SOCC-a za male zajedničke operacije, priopćio je NATO.

Pismo namjere potpisano je u srijedu, na rubu dvodnevnog sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a.

U ime Hrvatske pismo je potpisao pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov, koji je mijenjao ministra Krstičevića.

Krstičević nije sudjelovao na sastanku zbog rasprave u saboru o SDP-ovoj interpelaciji o radu vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela. 

"To zapovjedništvo iznimno će povećati sposobnosti tih pet država da učinkovito koriste svoje specijalne snage. Nestalna struktura R-SOCC-a omogućuje svakoj od sudionica da svoj doprinos koristi odvojeno, a istodobno će imati koristi od integrirane strukture R-SOCC-a, kada se aktivira za raspoređivanje", stoji u priopćenju NATO-a.

Novo zapovjedništvo razvijat će se u skladu sa standardima NATO-a koristeći stručno znanje sjedišta za NATO-ove specijalne operacije u Monsu u Belgiji.

Zapovjedništvo je u prvom redu namijenjeno operacijama EU-a i NATO-a, ali će moći sudjelovati u ostalim multilateralnim misijama, vježbama i treninzima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara