HRVATSKA I SRBIJA USKO ĆE SURAĐIVATI NA PUTU PRIBLIŽAVANJA EU

Hrvatska i Srbija spremne su usko surađivati u procesu daljnjeg približavanja obiju zemalja Europskoj uniji, a današnji sastanak dobar je početak suradnje na području europskih integracija, izjavili su u srijedu nakon sastanka u Zagrebu hrvatski ministar za europske integracije Neven Mimica i potpredsjednik srbijanske Vlade Čedomir Jovanović.

Dvojica dužnosnika najavila su i skoro potpisivanje zajedničke deklaracije u kojoj će iznijeti jasne političke i europske ambicije vezane uz partnerstvo s Bruxellesom, odnosno utvrditi osnovne elemente suradnje i politička očekivanja koja obje zemlje imaju od ubrzanja i jačanja procesa europskih integracija.

Potpredsjednik vlade Srbije boravi u srijedu u službenom posjetu Zagrebu na poziv ministra Mimice i najviši je srbijanski dužnosnik koji boravi u hrvatskom glavnom gradu nakon pada režima Slobodana Miloševića.

Jovanović se tijekom dana sastao i s ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom, a primo ga je i predsjednik Republike Stjepan Mesić. Također je predviđen i sastanak s premijerom Ivicom Račanom.

U razgovorima je bilo riječi o tome kako proces stabilizacije i pridruživanja učiniti učinkovitijim s aspekta ostvarivanja konačnog cilja - članstva u EU, rekao je Mimica istaknuvši kako su se dvojica sugovornika složila da je "predstojeći summit u Solunu dobra prilika da se trasira put koji će značiti povezivanje dva procesa koja paralelno teku u Europi ovih godina - procesa proširenje EU i procesa stabilizacije i pridruživanja na jugoistoku Europe".

Prema riječima ministra za europske integracije, Hrvatska je zainteresirana za to da Srbija i Crna Gora što prije postane članica EU i što prije odradi velik posao na prilagodbi europskim standardima i kriterijima.

"Naš zahtjev za članstvo u EU treba promatrati i u regionalnom kontekstu kao još veću odgovornost Hrvatske da nastavi s politikom suradnje u regiji i stabiliziranja regije, koja može pomoći svima da se što prije ostvari konačni cilj", rekao je Mimica.

Potpredsjednik srbijanske Vlade istaknuo je kako je za Srbiju vrlo važno pitanje odnosa Beograda i Zagreba te kako Srbija snažno i iskreno podupire Hrvatsku u njenim nastojanjima na približavanju EU. "Smatramo da je pitanje regionalne suradnje vrlo važno i da put u Bruxelles ne može biti kraći ukoliko se zaobilaze Sarajevo, Zagreb, Skoplje, Bukurešt ili Sofija i zbog toga postoji snažna ambicija kod vlade Republike Srbije kojom se gradi strateško partnerstvo s Bruxellesom kroz partnerstvo s državama s prostora bivše Jugoslavije i zapadnog Balkana", rekao je Jovanović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je izrazio spremnost za rješavanje zaostalih i, kako je rekao, nasljeđenih, otvorenih pitanja između dviju zemalja naglasivši da "u bilateralnim odnosima nema spornih pitanja, nerješivih problema niti tabu tema".

Jovanović smatra da Bruxellesu treba poslati poruku o tome da su dvije zemlje sposobne rješavati probleme i definirati ciljeve. U tom kontekstu on je suspenziju viznog režima između dviju zemalja ocijenio vrlo pozitivnim korakom dodajući da to treba postati trajnim rješenjem.

Također je rekao da je u utorak donesena odluka o povlačenju vojske Srbije i Crne Gore s granice Hrvatske i Crne Gore i zamjena s pripadnicima pogranične policije, što će biti prošireno i na granicu sa Srbijom. "Pitanje granica neće biti prepreka u normalizaciji međusobnih odnosa i u našoj regionalnoj suradnji", rekao je Jovanović.

U pogledu partnerstva s Bruxellesom, Jovanović je rekao kako će dvije zemlje tražiti jamstva da će se, po ispunjenju SSP-a, države s ovih prostora moći smatrati kandidatima za članstvo i unaprijediti svoj status na putu za europske integracije. "Istovremeno želimo onu vrstu podrške koja je vrijedila za države koje su danas punopravni kandidati za ulazak u članstvo i pristup fondovima kojima su oni raspolagali", rekao je Jovanović.

Ministar Mimica također je istaknuo potrebu postavljanja pitanja

financijske potpore EU-a i statusnog pitanja za zemlje procesa SSP-a, ocijenivši da se uoči skorog summita EU u Solunu ova pitanja u nacrtu dokumenata čine nedovoljno riješenim.

Političke poruke koje bi trebao uputiti summit ocijenio je vrlo dobrima, istaknuvši da će one ići na to da nema završetka širenja bez zemalja Procesa stabilizacije i pridruživanja, da je konačan cilj njihovo članstvo u EU te da se do tog članstva dolazi na osnovu individualnih sposobnosti i zasluga svake od zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara