HRVATSKA JE MEĐU EUROPSKIM ZEMLJAMA S NAJNIŽOM RAZINOM DIOKSINA U MAJČINU MLIJEKU

U zapadnoj je Europi prisutnost otrova dioksina i dalje više nego dvostruko veća nego u istočnom dijelu kontinenta, zaključili su autori WHOova "Atlasa zdravlja djece i okoliša koji je u srijedu objavljen u Budimpešti u povodu početka trodnevne konferencije ministara zdravstva i okoliša europskih zemalja.

Najviša razina dioksina zabilježena je u mlijeku majki u Nizozemskoj, 18 pikograma po gramu mliječne masti, a najniža u Hrvatskoj: godine 2002. iznosila je šest pikograma po gramu mliječne masti i time ostala nepromijenjena u razdoblju od 1988. g., pokazala su mjerenja.

U Europi je razina dioksina u majčinom mlijeku osjetno smanjena u odnosu na 1988. ponajprije zahvaljujući naprednim tehnikama spaljivanja otpada, jer taj otrov dospijeva u okoliš putem otpada, objašnjava jedan glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najnovija WHO-ova istraživanja pokazala su da uzroci trećine smrtnih slučajeva u djece u Europi uključuju nesreće, nečistu vodu za piće i zagađenje zraka, a sumnja se da zagađeni zrak šteti već fetusima u majčinoj utrobi.

Kada je riječ o prisutnosti dioksina u vegetaciji, istraživači su otkrili sličnu raspodijeljenost kao i u slučaju majčina mlijeka - taj je otrov u najvećoj mjeri prisutan u srednjoj Europi ali i u Grčkoj, gdje je izmjerena razina od 1,0 pikograma po gramu vegetacije, te na Balkanu (0,6 do 1,0 pikograma po gramu vegetacije) dok je najmanja razina zabilježena u Španjolskoj, na skandinavskom poluotoku i na području bivšeg Sovjetskog Saveza - manje od 0,5 pikograma po gramu.

(Hina) xgple ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara