Hrvatska kupuje eskadrilu borbenih aviona F-16?

HRVATSKA je Vlada obećala SAD-u da će do 2010. godine kupiti 15 starih aviona F-16, koje ćemo platiti 70 milijuna dolara, piše Jutarnji list.

Cilj je ove kupovine postupna zamjena MIG-ova 21 koje posjeduje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Kako doznaje "Jutarnji", o kupovini eskadrile F-16 razgovaralo se za vrijeme posjeta premijera Sanadera SAD-u.

Prema riječima Antona Tusa, šefa hrvatske misije pri NATO-u, Hrvatska bi kupovinom borbenih aviona ubrzala realizaciju Strateškog pregleda obrane i plana razvoja Oružanih snaga. Avioni bi se kupovali u dvije faze, vjerojatno bi prvo kupili četiri jednosjeda i četiri dvosjeda, a dvije godine ostale. MIG-ovi bi se paralelno koristili za obuku i s vremenom bili otpisani.

Američke borbene avione HRZ bi koristilo za nadziranje zračnog prostora, a kupili bi eskadrilu koja je stacionirana u Europi. Najstariji avioni proizvedeni su 1995. godine, a cijena bi ovisila o tome jesmo li zemlja članica NATO-a ili ne. Za zemlje članice NATO-a jedan bi avion koštao između 5 i 6 milijuna dolara, dok bi se u suprotnom cijena popela za par milijuna više. Novi avion košta između 20 i 25 milijuna, što bi značila da bi Hrvatska umjesto da kupuje tri nova mogla za istu cijenu dobiti 15 rabljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što F-16 ima sofisticiraniju opremu od MIG-ova 21, ruski avioni izbačeni su iz NATO-vog standarda, pa bi ih sukladno s željama za članstvom u Sjeverno-atlantskom savezu trebali promijeniti.

U Uredu predsjednika RH, vrhovnog zapovjednika HV-a, o navodnoj kupovini eskadrile F-16 ne znaju ništa: "Ne znamo ništa o Sanaderovoj ponudi SAD-u da će Hrvatska od njih kupiti borbene avione F-16."

Planira se i izrada nove studije koja bi trebala biti izrađena krajem sljedeće godine, kojom će se detaljno izraditi troškovnik nabave i održavanja u zrakoplovstvu.

Zrakoplovstvo MORH planira 2010. izdvojiti preko 400 milijuna kuna, što je trostruko veći iznos nego do sad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara