Hrvatska liječnička komora osuđuje objavljivanje popisa liječnika u "Globusu"

HRVATSKA liječnička komora (HLK) osudila je danas objavljivanje imena 200 hrvatskih liječnika koji sudjeluju u ispitivanju lijekova u zadnjem broju tjednika "Globus".

Objavljivanjem imena liječnike se neopravdano stavlja na stup srama, a radi se o uglednim liječnicima i građanima, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HLK-a Hrvoje Minigo.

Tjednik "Globus" objavio je listu liječnika kojima navodno farmaceutske tvrtke plaćaju za ispitivanje novih lijekova na hrvatskim pacijentima.

HLK u priopćenju tvrdi da su ispitivanja lijekova strogo stručna i etički kontrolirana, tako da praktički ne postoji mogućnost malverzacije, kao i da se bez kliničkih ispitivanja ne može postići napredak u liječenju, od čega imaju koristi i bolesnici i zdravstveno osiguranje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako postoje neke nepravilnosti u plaćanju za obavljeni rad na kliničkim ispitivanjima lijekova, to treba spriječiti donošenjem jasnih zakona i propisa, a one koje krše zakon treba kazniti, smatra HLK.

Doktori medicine obavljaju svoj posao časno i stručno i pružaju pacijentima mnogo više nego što se može očekivati s obzirom na sredstva koja se uplaćuju za zdravstvo, ističe HLK naglašavajući da će se i dalje boriti za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i ugled svojih članova.

HLK će očuvati liječnički ugled kažnjavanjem svih članova koji se ogriješe o Kodeks liječničke etike i koji svoj posao obavljaju nestručno i nesavjesno, stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara