Hrvatska masovno ostaje bez liječnika, a Kujundžić kaže da ih nitko nema kao mi

Hrvatska masovno ostaje bez liječnika, a Kujundžić kaže da ih nitko nema kao mi
Ilustracija: 123rf/Index

MINISTAR Kujundžić dao je izjavu za medije u Ministarstvu zdravstva kako bi javnost informirao o inspekcijskom nalazu oko smrti mladog Mattea Ružića. Rekao je kako nitko na svijetu nema toliko liječnika kao mi.

"Postoje bolesti gdje medicina ne može pomoći", rekao je Kujundžić. Ponovio je da se ne osjeća odgovornim za cijeli slučaj i da "nema političke odgovornosti".

 

 

Dodao je i da "sustav u Hrvatskoj funkcionira odlično" te da "nitko na svijetu nema toliko liječnika kao mi".

"Većina Hrvata je zadovoljna sustavom koji imamo. Naš sustav je uistinu na zavidnoj razini", tvrdi ministar Kujundžić. 

Kroničan nedostatak liječnika

Index je već pisao u više navrata kako u Hrvatskoj kronično nedostaje pedijatara, ginekologa, liječnika obiteljske medicine, anesteziologa i radiologa. Također, u sljedećih deset godina, čak četiri tisuće liječnika će u mirovinu.

>> PRVI OBJAVLJUJEMO Koliko je liječnika u pet godina otišlo iz najvećih hrvatskih bolnica

>> Hrvatska masovno ostaje bez liječnika: "Zdravstveni sustav izgubit će perspektivu"

Ove poražavajuće informacije, kao i mnoge druge, dolaze iz Prvog demografskog atlasa liječništva, iza kojeg stoji Liječnička komora.

"Ako se nešto konkretno ne napravi u roku tri-četiri godine, onda je izgledno da će hrvatski zdravstveni sustav izgubiti perspektivu, izgubit će ljude, a građani Republike Hrvatske će doći u situaciju da će im zdravstvena usluga biti teže dostupna i definitivno manje kvalitetna", upozorio je predsjednik Liječničke komore. 

Od ulaska Hrvatske u EU, oko 600 liječnika napustilo je zemlju, a 1700 zatražilo ih je papire za odlazak na rad u inozemstvo. To najveće probleme stvara bolnicama u manjim gradovima koje imaju veliki nedostatak liječnika. Indexu je to potvrdila Ada Barić, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, koja kaže da je najteža situacija u bolnicama u Pakracu, Virovitici, Požegi, Vinkovcima i Vukovaru.

>> U pet godina iz Hrvatske pobjeglo najmanje 600 liječnika: "Bježimo zbog kaosa"

"Iako se nekima ta brojka možda ne čini velika, problem je što su tih 600 liječnika specijalisti, doktori u naponu snage koji su otišli sa svojim obiteljima. Od 12.000 radno sposobnih liječnika, njih 600 koji su otišli je jako velik broj, pogotovo jer je riječ o specijalistima, gotovim doktorima koji su završili kompletno školovanje.

No iako je službena brojka onih koji su otišli 600, smatra da je ona u realnosti i puno veća. Njih 1700 koji su zatražili dokumente za odlazak u inozemstvo, ne moraju se nigdje prijaviti kad odlaze, pa HUBOL nema uvida u točnu brojku onih koji su napustili zemlju.

"Realnost ljudskog života"

"Rezultati u Hrvatskoj su slični kao u drugim zemljama. Neće svi biti spašeni", naglasio je Kujundžić na presici. 

"To je realnost ljudskog života i nestajanja s ovog svijeta", rekao je na kraju ministar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara