Hrvatska: Misija OESS-a pozdravila izmjene u izbornom zakonu

VODITELJ Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby pozdravlja usvajanje izmjena izbornog zakona u Hrvatskom saboru, koje nacionalnim manjinama u zemlji omogućuju pravedniju zastupljenost, priopćio je u četvrtak OESS.

U priopćenju OESS-a dodaje se da je Semneby istodobno pozvao na neodložnu primjenu ostalih dijelova zakona o manjinama.

"Usvajanje izmjena Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, te imenovanje pet članova u novi Savjet za nacionalne manjine na državnoj razini, pozitivni su koraci u primjeni Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama", izjavio je Semneby, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U priopćenju se također naglašava da "novi zakon omogućuje veću zastupljenost srpske, te ostalih manjina koje prethodno nisu bile zastupljene u Saboru, uključujući albansku i romsku manjinu".

Semneby je isto tako pozvao hrvatske vlasti na poduzimanje odlučnijih radnji u primjeni ostalih dijelova novog zakona o manjinama.

"Donošenje Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama prošlog prosinca bio je važan pomak naprijed", rekao je Semneby. "Njegova pravovremena primjena neophodna je u cilju osiguranja manjinskih prava u Hrvatskoj", dodao je voditelj Misije.

"Vlada bi sada trebala razviti planove za osiguranje manjinske zastupljenosti u državnoj upravi i sudstvu", kazao je Semneby, priopćila je Misija OESS-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara