Masovna potpora: Više od 23 tisuće potpisa za Jokića i kurikularnu reformu, sprema se i prosvjed

Masovna potpora: Više od 23 tisuće potpisa za Jokića i kurikularnu reformu, sprema se i prosvjed

Foto: Index, FAH

ONLINE peticija pokrenuta u srijedu, nakon što su čelnici stručne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme zbog političkih pritisaka dali neopozive ostavke, prikupila je više od 23 tisuće potpisa, a možete je potpisati OVDJE.

> Katolibanizacija Hrvatske: Zaustavljena reforma školstva, Jokić odlazi

> Civilizirana Hrvatska bijesna: Ne dopustimo mrak, izađimo na ulice

> Nedrk nakon ostavke Jokića: Ponosni smo

"Osjećamo se dužnima reagirati na ležernost kojom je Saborski odbor za znanost i obrazovanje ugrozio napore najboljih i najvrijednijih hrvatskih stručnjaka za obrazovanje. Ovom peticijom izražavamo bezrezrevnu podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi i Ekspertnoj radnoj skupini okupljenoj oko dr. sc. Borisa Jokića.

Zabrinjava nas prijedlog imenovanja dodatnih članova Ekspertne radne skupine mimo javnog natječaja, koji je bio obvezan za sve članove radnih tijela unutar Cjelokupne kurikularne reforme, uključujući i Ekspertnu radnu skupinu. Uz to, smatramo problematičnim prijedlog da se nadležnost Ekspertne radne skupine proširi i na nadležnost ocjenjivanja pojedinih kurikularnih dokumenata. Izmjena te odredbe, kao i uključivanje dodatnih članova dovodi do stvaranja ‘nadtijela’, koje bi imalo isključivu nadležnost odlučivanja o rezultatima stručne i javne rasprave. Po našem mišljenju to nije ništa drugo, nego omogućavanje cenzure, koju u svakom društvenom djelovanju treba izbjeći, a napose u obrazovanju i znanosti, kao temeljima budućnosti našeg društva.

Nekorektno je što su ovakvi pritisci na Ekspertnu radnu skupinu došli nakon što je većina posla bila obavljena i što sad, kad je prijedlog kurikuluma trebao postati stvarnost, Ekspertna radna skupina stoji pred zidom i ne može nastaviti sa svojim radom te je primorana zatražiti razrješenje.Pozivamo hrvatsku akademsku zajednicu i građane da svojim potpisom podrže napore ekspertne radne skupine i Cjelovite kurikularne reforme", stoji u tekstu Peticije koji potpisuju Ivana Ćosić i Ivana Seko, kao članice hrvatske akademske zajednice.

Uz znak potpore voditelju stručne skupine Borisu Jokiću i njegovom timu na Facebooku je i osnovana stranica "Podrška Jokiću i kurikularnoj reformi", koju je dosad 'lajkalo' više od sedam tisuća ljudi, a kao i kod peticije, taj broj iz sata u sat raste.

Prosvjedi 1. lipnja u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci

Potporu Cjelovitoj kurikularnoj reformi dala je i Udruga Roda - Roditelji u akciji, koja poziva građane da im se pridruže na prosvjedu 1. lipnja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

"Osigurajmo djeci odrastanje u modernom, kvalitetno osmišljenom obrazovnom sustavu koji će im dati konkurentna znanja i vještine za život u 21. stoljeću.. Podržimo cjelovitu kurikularnu reformu koju vodi  Boris Jokić i tim stručnjakinja i stručnjaka, temeljenu na znanstvenim činjenicama", poručuje Roda na svom Facebook profilu.

Pozivaju građane i da pošalju mail ministru znanosti i obrazovanja Predrag Šustaru, Vladi i saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu s porukom kako žele da im djeca "odrastaju i obrazuju se u modernom i konkuretnom sustavu obrazovanja", te da podupiru Cjelovitu kurikularnu reformu.

Prosvjed će se održati i u Rijeci, također 1. lipnja, i to u 18.00 sati na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, na sredini Korza. Više informacija možete saznati ovdje.

U Splitu će se prosvjed održati na Trgu Gaje Bulata u 18 sati, a u isto vrijeme održat će se i u Osijeku, i to na Trgu Svetog Trojstva.

Kulturnjaci2016 također podupiru Jokića i njegov tim

Potporu Cjelovitoj kurikularnoj reformi i timu stručnjaka "koji su jasno poručili da struka treba biti ispred politike" dala je i inicijativa Kulturnjaci2016.

Istaknuli su kako je "nedopustivo da projekt od nacionalnog značaja opstruiraju marginalne političke skupine koje polarizacijom društva, razaranjem institucionalnih procesa, uništavanjem sustava javnog školstva, zdravstva i kulture pokušavaju ojačati vlastitu političku poziciju".

"Među predstavnicima takvih marginalnih radikalnih opcija jasno se mogu imenovati Zlatko Hasanbegović, Ladislav Ilčić i Željka Markić", dodali su.

Kulturnjaci smatraju kako je "udar na ekspertnu radnu skupinu Cjelovite kurikularne reforme ujedno i udar na budućnost ove zemlje", jer ako se, kao što izjavljuje Jokić, "dominantne političke stranke koje vode ovu zemlju ne dogovore oko toga da je jednoznačno potrebna promjena hrvatskog obrazovanja, onda dugoročno nemamo šanse kao društvo za promjenu".

Ocijenili su kako "nitko nema pravo političkim i ideološkim pritiscima zaustavljati taj sveobuhvatni proces", s obzirom da je reforma stvarana "u otvorenoj, stručnoj i demokratskoj atmosferi, u javnim raspravama je sudjelovalo više od 60 tisuća nastavnika i profesora".

Zatražili su i ostavku ministra Šustara te Vlade koja, ustvrdili su, "ne samo u polju obrazovanja već i u zdravstvu, kulturi i umjetnosti, slobodi medija, ženskim pravima i sveukupnim pitanjima prava na slobodu mišljenja i odabira, pokazuje duboku nekompetentnost i proizvodi ozbiljnu štetu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara