"Hrvatska nema čiste ruke da bude prva u nizu onih koji prigovaraju presudi ICJ-a"

SRBIJANSKO Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je Zagrebu službenu prosvjednu notu zbog "nelegitimne i nedobronamjerne kampanje u Hrvatskoj", pozivajući na zaustavljanje zahtjeva za revizijom presude suda u Haagu kojom je Srbija oslobođena krivnje za genocid u Bosni i Hercegovini. Za komentar te note upitali smo istaknutog političara, potpredsjednika Samostalne demokratske srpske stranke i saborskog zastupnika Milorada Pupovca.

Pupovac je rekao da način na koji se kod nas vodi kampanja u pogledu "prve presude te vrste koji je Međunarodni sud pravde donio" smatra neuobičajenim.

"S obzirom kako je Hrvatska bila uključna u rat u Bosni u vrijeme Tuđmanove vladavine, i s obzirom kako je protjerivala Srbe iz gradova i prostora bivše Krajine, sasvim je sigurno da Hrvatska ne može biti prva u nizu zemalja koja vjerodostojno može prigovarati presudi suda u Haagu, jer ni sama, ne samo da nema čist obraz, nego nema ni čiste ruke" - rekao je Pupovac.


Što se tiče paralela s prošlošću, Pupovac misli da bi bilo mnogo bolje da sadašnja Vlada Srbije posegne za recentim i kazualnim dokumentima, te "pomogne i svijetu i sebi, ali i Hrvatskoj" i "pokaže na koji način je Miloševićeva vlada surađivala s Tuđmanovom u ratnoj politici i politici zločina, a pitanje 2. svjetskog rata i zločina genocida u tom ratu ostavi kao mjesto koje ne treba prljati aktualnim diskusijama".

Podsjećamo, u noti koje je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo Hrvatskoj, svoj zahtjev argumentiraju time što državni genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu u NDH nije bio osuđen.

"Nekoliko desetljeća unazad, kada je na prostorima sadašnje Hrvatske i BiH počinjen sustavni i državni genocid nad Srbima, Židovima i Romima, nije bilo ni pravne mogućnosti da se sudi za genocid", stoji u noti Srbije koju je uputilo tamošnje ministarstvo vanjskih poslova, navodno samo putem faksa, a bez službenog predstavnika koji bi notu osobno uručio hrvatskim dužnosnicima.

Ministarstvo je ustvrdilo kako je za vrijeme nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji Srbija bila jedino mjesto gdje se prosvjedovalo "protiv rata i zločina" te kako nitko dobronamjeran ne može izjednačiti Srbiju s tadašnjim srbijanskim režimom.

V.Š.
Foto:Mape

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara