HRVATSKA OČEKIVANJA OD KONFERENCIJE O RIBARSTVU U VENECIJI

Od Ministarske konferencije o ribarstvu u Sredozemlju, koja se idućeg tjedna održava u Veneciji, Hrvatska očekuje da inicira proces bitnih i dugoročnih promjena u gospodarenju ribljim resursima i ekološkoj zaštiti Sredozemlja, najavljeno je u srijedu u ministarstvu vanjskih poslova. L

Hrvatska će sudjelovati u raspravi o političkoj deklaraciji skupa i podržati postizanje konsenzusa oko njezinog usvajanja, rekao je zamjenik ministra Ivan Šimonović.

Ocijenio je da je progašenjem ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu Hrvatska zaštitila nacionalne interese i učinila da oni ne ovise od ishoda konferencije u Veneciji. Posebno je istaknuo značaj ekološke zaštite Jadrana kao najvažnijeg hrvatskog prirodnog resursa, ključnog za daljnji razvoj turizma.

Zaštićeno ekološko-ribolovni pojas (ZERP) koji je Hrvatska proglasila 3. listopada u pravnom smislu je već stupio na snagu i s aspekta konferencije on predstavlja zatečeno stanje i jedan od postojećih presedana u Sredozemlju, rekao je Šimonović.

Hrvatska je svoj korak "notificirala" UN-u koji će to objaviti u veljači, u idućem broju redovne publikacije o pravu mora "Law of the sea bullettin". U međuvremenu je u UN-ovu kategorizaciju širenja jurisdikcije obalnih država - "Table of claims to maritime jurisdiction" - uvedeno da je Hrvatska proglasila "ekološku i ribolovnu zaštićenu zonu" s početkom primjene za 12 mjeseci.

Razdoblje do početka primjene Hrvatska će iskorisiti za dogovore sa susjednim zemljama i s Europskom komisijom te za zahtjevne tehničke pripreme za korištenje pojasa, rekao je Šimonović.

Od država kojima je Hrvatska ponudila dijalog, do sada su razgovori održani s Albanijom, SCG te Grčkom, dok su Slovenija i Italija prolongirale razgovore za poslije Venecije, rekao je Šimonović.

Na konferenciji u Veneciji ministri poljoprivrede 24 članice Opće ribarske komisije za Sredozemlje (GFCM), i predstavnici Europske komisije, usvojiti će deklaraciju koja treba potaknuti suradnju obalnih država s ciljem održivog i odgovornog ribarenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čl. 10 deklaracije, koji regulira proglašenje zaštićenih ribolovnih zona još nije usaglašen, zbog kompromisne formulacije kao odraza dviju suprotstavljenih opcija. Članak daje poticaj proglašenju ribolovnih zona i spominje presedane, ali proglašenje istodobno uvjetuje "usklađenim regionalnim pristupom, dijalogom i koordinacijom". Prema čl. 10 rezervu je izrazila Grčka koja namjerava proglasiti svoj zaštićeni morski pojas.

Hrvatska je zainteresirana da nakon Venecije bude domaćin subregionalnog skupa jadranskih i jonskih država, rekao je Šimonović. Na tom bi sastanku bili razmotreni nacionalni i bilateralni napori i multilateralni mehanizmi za ekološku zaštitu i očuvanje ribarstva u Jadranu.

Hrvatska je Europsku komisiju izvijestila o bilateralnim razgovorima i svojoj multilateralnoj incijativi, kao i o spremnosti da s Komisijom razgovara o ribolovnim kvotama i uvjetima izlova u hrvatskom pojasu za članice EU, prije svih za Italiju.

Kod pregovora o pristupu EU Hrvatska će imati jaču pregovaračku poziciju, jer je već proglasila pojas, i moći će tražiti veće ribolovne kvote, rekao je Šimonović. Nakon što krajem desetljeća uđe u članstvo, njezin će pojas postati dio ribolovnog mora EU, a onda će sve kvote određivati Europska komisija, dodao je.

U Veneciji, po njegovim riječima, Hrvatska ne očekuje značajnije kritike zbog širenja jurisdikcije, izuzev slovenskih.

Hrvatska Vlada je uoči skupa prihvatila Protokol GFCM-a, postajući 16. članica koja je to učinila, čime je ostvaren uvjet da protokol stupi na snagu. Konferencija u Veneciji trebala bi dati poticaj da GFCM preraste u sredozemnu organizaciju za ribarstvo i glavni instrument provedbe ribarske politike EU u regiji.

(Hina) dh rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara